I marginalen: ”Vårdmarknad – en katastrof”

Privatiseringar och marknadsstyrningen gör vården både dyrare och mer ojämlik (Foto_ Lina Thörnblom).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Inte minst i Stockholms län är vården ett nyliberalt laboratorium. Det långa M-ledda styret i länet (Region Stockholm) privatiserar mer vård än någon annanstans.
Stockholms län har exempelvis den största andelen privatdrivna vårdcentraler i landet – 68 procent. Riksgenomsnittet är 47 procent. 
”Av landets alla regioner var det Region Stockholm som under 2017 både volymmässigt och procentuellt köpte mest verksamhet från privata utförare. Regionen köpte för 17,5 miljarder kronor, vilket motsvarar 26 procent av regionens nettokostnad”, skrev Dagens Medicin den 15 februari i år.
Det finns nu ett 40-tal så kallade vårdvalssystem i Stockholms län och det M-ledda blågröna styret vill dessutom införa ytterligare ett: vårdval reumatologi.
Det är inte precis någon hemlighet att privatiseringar och marknadsstyrningen gör vården både dyrare och mer ojämlik.  
Totalkostnaden för alla vårdval i Stockholm har ökat med 4,3 miljarder kronor jämfört med när de infördes. Störst kostnadsökning har det blivit för specialiserad fysioterapi – som har blivit nästan 200 procent dyrare mellan 2013 och 2017. Andra vårdval där kostnaderna har skjutit iväg är logopedi och hudsjukvård med omkring 150 procent, konstaterade Svenska Dagbladet i augusti förra året. 

Kostnaderna för Nya Karolinska ska vi inte tala om. Idag har kostnaderna skenat till nästan ofattbara dryga 60 miljarder kronor.
Nya Karolinska skulle bli kronan i juvelen på högerns marknadsstyrda vård, men blev landets och en av världens dyraste vårdskandaler alla kategorier.
”Vi tänkte rätt, men det blev fel”, försvarar sig det moderata finansborgarrådet Irene Svenonius och tvår sina händer inför den vårdkris som hon och de andra högerpolitikerna har skapat.
– Det är glasklart: inte en krona till, är det svar på vårdkrisen som ett annat av det blågröna styrets regionråd, miljöpartisten Tomas Eriksson, ger i en tidningsintervju.
Inte en krona till vården, men många miljarder kronor till privata bolag, konsulter och andra profitörer samt nya privatiseringar. Så kan det blågrönas politik i Stockholm sammanfattas. 
Var det inte Albert Einstein som en gång sa att: Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!