I marginalen: Växande hot från höger

2018-03-21 12:20:57
Sällan har det varit så svårt att sia om valutgången som i år. I Sifo:s senaste Väljarbarometer (mars 2018) är det jämnt mellan de två så kallade blocken. Men såväl de fyra allianspartierna som regeringspartierna och stödpartiet V får knappt 40 procent vardera. För inte alltför länge sedan fick Socialdemokraterna ensamt 40 procent och mer i valen. Det senaste riksdagsvalet som Socialdemokraterna fick kring 40 procent var 2002 då partiet vann 39,85 procent av rösterna. Därefter har det bara rasat utför.
Valet 2010 blev partiets sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes. Socialdemokraterna fick då knappt 30 procent av rösterna och i nästkommande val fyra år senare fick partiet bara 31 procent, det näst sämsta resultatet sedan 1920.
Trots en högkonjunktur och det kombinerade hotet från den allt mer aggressiva högeralliansen och Sverigedemokraterna ligger Socialdemokraterna i den senaste Sifo-mätningen på 29 procent. Inte heller blir det bättre av att de enda väljarvinster som Socialdemokraterna inkasserar kommer från regeringskollegan Miljöpartiet, som nu hamnar under fyraprocentsspärren. Socialdemokratins kris kan beskrivas i att om det vore val idag skulle partiet få sitt sämsta resultat sedan 1911.
Men Socialdemokraterna är långt ifrån det enda etablerade parti som är i nedgång och kris.
Kristdemokraterna ser ut att hamna utanför riksdagen efter höstens val. Partiet har parkerat sig kring 3 procent. Även major Jan Björklunds liberala skara är på väg att hamna under 4%-spärren – i Sifo:s Väljarbarometer får partiet rekordlåga 4,4 procent.
Den politiska kartan fortsätter att ritas om, men i brist på ett kämpande vänsteralternativ märks det mest till höger. Det växande politiska tomrummet till vänster är vad som mer än något annat sätter sin prägel på landet.

Den snabba högervridningen av topparnas politik spelar Sverigedemokraterna i händerna som nu ligger stadigt kring 16 procent, vilket är betydligt mer än valresultatet 2014 och dubbelt så mycket som de 8 procent som SD fick i Sifo:s Väljarbarometer för exakt fyra år sedan. Faktum är att om det vore val idag skulle M och SD tillsammans få förfärliga 39 procent.
Precis som i Norge håller en påstådd röd-grön regering på att bädda för i värsta fall en svensk variant på den norska blå-blåa regeringen – en M-ledd regering som styr med hjälp av SD. Så illa är det. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!