I marginalen: Visst finns det pengar

2018-04-05 13:55:35
På bekostnad av löner och välfärd ökar börsbolagens vinster i en takt som saknar motstycke, vilket i sin tur resulterar i rekordstora utdelningar till ägarna. Aldrig någonsin får aktieägarna så mycket som i år. ”Det är kupongklipparnas tid”, skriver Dagens Industri under rubriken “Nu börjar utdelningsfesten”. Tidigare prognoser pekade mot att Stockholmsbörsens storbolag, som finns på den så kallade Large Cap-listan, skulle dela ut ofantliga 263 miljarder kronor under våren, en ökning med 12 miljarder jämfört med ifjol. Men nya siffor talar om ännu större belopp.
Enbart de fyra storbankerna, som förra året gjorde en sammanlagd vinst på 105,7 miljarder kronor, pytsar ut mer än 70 miljarder kronor till aktieägarna. Det globala racet mot botten vad gäller löner och arbetsvillkor och det samtidiga globala racet mot toppen vad gäller vinster, direktörslöner och bonusar har resulterat i stadigt växande klassklyftor. I en allt snabbare takt drar de rika ifrån. De fackliga ledarnas kapitulation och rädsla för kamp har eldat på denna utveckling.
Numera tjänar en verkställande direktör (vd) 55 gånger mer än en industriarbetare och hela 71 gånger mer än en lågavlönad städare.   

Arbetarnas löner stiger i snitt med dryga 2 procent i år. Trots högkonjunkturen ökar reallönerna mindre i år än tidigare.
Genom att facktopparna, till arbetsgivarnas glädje, samlades bakom ”märket” i fjolårets avtalsrörelse tvingas arbetarna in under ett lågt lönetak.
”Men i [börsbolagens] styrelserum gäller andra märken. En vanlig arvodeshöjning för en ordförande i de 30 största börsbolagen ligger på 100 000-200 000 kronor per år, eller i genomsnitt 4,3 procent. Det är dessa ledamöter som sedan bestämmer vd-lönerna. I snitt höjdes den fasta vd-lönen med 5,7 procent ifjol. Den rörliga lönen ökade med hela 46 procent i snitt, baserat på de bolag som hittills har släppt sina årsredovisningar och där direktören var densamma under 2016 och 2017”, skrev nyhetsbyrån TT den 2 april.
Ifjol inkasserade Volvochefen Martin Lundstedt runt 40 miljoner kronor i lön och bonusar. Men det är lite i jämförelse med storkapitalisten Fredrik Lundberg som ifjol hade en sammanlagd  inkomst på närmare 420 miljoner kronor, motsvarande 1 170 industriarbetarlöner. Så visst finns det pengar. Men i helt fel fickor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!