I Norge tar facken strid

2015-05-07 14:35:13

foto: MAURICIO OCTAVIO CONTRERAS CUNEO
Politisk generalstrejk, hamnstrejk och pilotstrejk. 2015 har varit ett hett år i Norge.

På första maj vill Offensiv påminna om den närliggande arbetarkamp som de stora mediadrakarna i Sverige och till viss del i Norge helt försökt ignorera – att stora delar av Norge stod still den 28 januari i en två timmars politisk strejk mot regeringens försämringar av arbetsmiljölagen.

En och en halv miljon arbetare uppskattas ha strejkat den dagen, varav många deltog på demonstrationerna på över 200 orter. Offensiv deltog som (vad det verkar) den enda svenska tidningen.

Den 24 mars fick den mörkblåa regeringen (Høyre och Fremskrittspartiet) igenom det mesta av försämringarna i stortinget med stöd av Venstre (liberalt parti) och Kristelig Folkeparti.

De tre fackliga federationerna LO, YS och Unio hade genomfört den framgångsrika strejken i ett historiskt samarbete som formats av trycket underifrån, bland annat från LO i Trondheim. Men trots strejkens framgång stannade kampen av. Det blev inga fler större demonstrationer under processens gång. Istället satte de fackliga ledarna hoppet till förhandlingar. 

Regeringen fick backa något, bland annat att gränsen då tillfälliga anställningar ger rätt till fast anställning sänks från fyra till tre år (men inte för alla). I frågan om söndagsöppet behålls dagens regler, men nya attacker väntar. I övrigt blir det en otryggare arbetsmarknad, mer övertid, längre arbetsdagar och längre arbetsliv när den nya lagen börjar gälla den 1 juli. Som många sa under strejken: ”Vi strejkar för att inte få det som i Sverige.”

En del av Sverige har redan kommit dit. I Attendos hemtjänst i Oslo kan de anställda tvingas jobba 14-timmarspass på helgerna och varje dag därpå under följande vecka.

Många fackliga har satt förhoppningen till lokalvalen i år och därefter riksdagsvalet år 2017. Socialdemokratiska Arbeiderpartiet har lovat att riva upp försämringen av arbetsmiljölagen och flera kommuner har redan sagt att de kommer att trotsa regeringen och behålla den gamla arbetsmiljölagen lokalt. Problemet är att när dammluckorna väl har öppnats är det mycket svårt att rulla tillbaka tidvattnet.

Ökad användning av visstid och bemanningsföretag blir en enorm börda för arbetarkollektivet och försvagar dess organisations- och stridsmöjligheter.

I den stora strejken som genomfördes av Norwegians piloter nyligen handlade det om rätten att vara anställd av moderbolaget, anställningstrygghet och kollektivavtal. Norwegian gick mest segrande ur striden. En orsak var strejkbryteriet som fackföreningarna var alldeles för sena att samordna sig emot.

I Norges hamnar har det pågått en mycket utdragen strid under två år. Våren 2013 började hamnarbetare bojkotta ett fartyg i Drammen där Holship Norge AS vägrade använda registrerade arbetare. Holship misslyckades gentemot NTF (norska Transportarbetarförbundet) i både tingsrätt och hovrätt. I november 2013 inleddes bojkott av Risavika Terminal AS som vägrade att teckna kollektivavtal. Hamnarbetarna i Mosjøen och Tromsø togs ut i sympatistrejk. 

I oktober 2014 kom en dom som sa att privata företag har rätt att använda egna anställda istället för registrerade hamnarbetare. I februari i år startade NTF en bojkott av Yilport i Oslo hamn och i mars bröt konflikten ut i Mo i Rana.

Nu har fackförbundet bett om sympatiåtgärder från kranförarna i Parat. Parat är även piloternas fack. De har dock inte bestämt sig ännu.

I dagsläget ligger Arbeiderpartiet ganska bra till i opinionsundersökningarna. Men det gäller att komma ihåg att det var förre statsministern Jens Stoltenbergs regering som – med stöd av vänsterpartiet SV – genom nedskärningar på välfärden banade vägen för dagens mörkblåa regering. Den livliga arbetarkampen i Norge behöver samordnas och få politiska uttryck, utan att det innebär att kampen avstannar. 

Ett riktigt socialistiskt arbetarparti skulle inte stå vid sidan om, utan skulle ha sin bas i kampen. De radikala fackföreningarna i Norge borde börja diskutera ett sådant politiskt alternativ. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!