”I Norrbotten tränar NATO krig”

2011-08-03 21:23:41
Den 23 juli samlades vid gula paviljongen i Luleå upp mot 120 personer på Ofogs manifestation mot krig och RS var självklart på plats. Mötet hade talare från bland annat Vänsterpartiet, Ofog, Rättvisepartiet Socialisterna och fredsaktivister från olika länder runt om i världen.
– NATOs maskiner används för krigföring och dödar tusentals civila som du och jag, sa en av talarna från Storbritannien och poängterar därefter att det är samma maskiner som tränar på NEAT (North European Aerospace Test range) i Norrbotten. Hon fortsatte sedan med att berätta hur området som NEAT är byggt på var samiskt område, men som samerna nu knappt har tillgång till.
Under hela 2010 spenderade militären globalt 9 650 miljarder kronor, vilket motsvarar ca 186 miljarder kronor i veckan. Den summan skulle kunna utrota svält runt om i världen (World Food Summit). Sverige är en av världens största vapenexportörer och år 2009 var Sverige den näst största leverantören per capita. Bara sedan USA:s krig mot Irak inleddes, har Sveriges vapenexport till USA tredubblats.
– Här i Norrbotten upplåter Sverige ett luftområde stort som Belgien åt NATO och enskilda NATO-länder. Det är testområdet NEAT. Både svenska och utländska militära styrkor tränar krigföring på NEAT, sa Raymond Ohlson från Rättvisepartiet Socialisterna, och fortsatte:
– Rättvisepartiet Socialisterna säger nej till svenskt deltagande i EU:s armé eller i NATO:s militärallians och nej till yrkesarmé. Ta hem de svenska trupperna och stridsflyget från Afghanistan och Libyen! Ställ om krigsindustrin till civil produktion. Det som krävs är internationell kamp mot imperialismens krig – för en socialistisk värld, avslutar han.

Marcus Lövgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!