I väntan på valresultatet

2014-09-04 14:07:33
Sifos senaste väljarbarometer, som publicerades under den gångna helgen, ger besked om att valutgången kommer att följas av utdragna förhandlingar om vem och vilka som ska forma nästa regering. Ingen av de båda blocken har egen majoritet och rasistiska Sverigedemokraterna delar nu på platsen som landets tredje största parti med Miljöpartiet (båda har 11 procent).

Mycket pekar dock på att S-ledaren Stefan Löfven bildar en minoritetsregering med Miljöpartiet som försöker styra med hjälp av hoppande majoriteter. Ett av de få klara besked som Löfven gav i söndagens SVT-utfrågning var att han önskade regera tillsammans med Miljöpartiet men i fråga om exempelvis  försvaret och kärnkraften var det S och allianspartiernas hållning som gällde. Det blir mer pengar till försvaret och minst 60 nya JAS-plan av modellen Jas 39 E till en kostnad av dryga 90 miljarder kronor. Och ”kärnkraften kommer att finnas kvar under överskådlig tid”. 

Löfvens besked är svåra men knappast omöjliga för MP-topparna att svälja. Möjliga ministerposter tycks väga tyngre än löften och programskrivningar. Miljöpartiets ledning ser också ut att vara på väg att överge sitt motstånd mot vinster i välfärden för att kunna bilda regering med Socialdemokraterna. MP-ledningen svävar numera betydligt på målet vad gäller ett stopp på vinstuttagen i välfärden. Detta trots att partiets kongress i fjol, mot ledningens vilja, beslöt att säga nej till vinster i välfärden och att MP i sitt valmanifest från i våras utlovar att:
”I en ny regering vill vi reglera så att de som driver skola återinvesterar allt eventuellt överskott i skolverksamheten. Aktörer med syfte att dela ut vinst till ägarna ska inte få driva skolor och det ska finnas krav på långsiktigt ägande och transparens.”

Men när MP:s språkrör Åsa Romson nyligen intervjuades av radions Ekot var beskedet att partiet var för en  ”rimlig avkastning [vinst] på insatt kapital”, vilket ligger i linje med Socialdemokraternas så kallade vinstbegränsning.  

För att om möjligt förekomma en svekdebatt har även Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt flaggat för att V, i utbyte mot ”samarbete”, är beredd att backa upp en S- och MP-regering som inte stoppar vinster i välfärden. En S-MP-regering kan få stöd för sin budget om de förhandlar den med Vänsterpartiet. V:s krav på ett vinstförbud i välfärden är kopplat till regeringsförhandlingar – inte förhandlingar om budgeten, menade Sjöstedt när han intervjuades av Svenska Dagbladet den 26 augusti.

Men trots V-ledarens alla vädjanden är det troligt att en S och MP-regering hellre önskar samarbeta med ett eller flera av allianspartierna. 

Istället för undfallenhet och uppgörelser i slutna rum krävs en verklig vänsteropposition och kamp mot alla former av högerpolitik, oavsett regering. Det är Rättvisepartiet Socialisternas budskap i valet. Rösta på Rättvisepartiet Socialisterna och kom med i kampen för arbetarrörelsens socialistiska pånyttfödelse.■