Icas centrallager i Umeå läggs ned trots rekordvinst

2009-12-20 23:57:10
Lagom till julen har Ica beslutat att lägga ned sitt centrallager i Umeå och tvinga ut 130 personer i kylan.

– Beslutet känns extra tungt med tan­ke på att ICA trots krisen gjort en rekordvinst på 945 miljoner kronor un- der första halvan av 2009, säger Jonas Bohman, ordförande i Handels fackklubb, Umeå.
I april i år informerades personalen på Icas centrallager i Umeå att man inlett en förstudie. Syftet var att undersöka förutsättningarna för en omstrukturering. Under slutet av november i år presenterades resultatet: lagren i Umeå och Årsta ska läggas ned. Sammanlagt innebär det att 320 personer blir arbetslösa.
Skälet till nedläggningarna är färre transporter, anger Icakoncernen.

Jonas Bohman och facket tror ­däremot inte att omstruktureringen kommer att innebära färre transporter.
– Förra året beslutade man att flyt­ta frukt- och gröntlagret till Borlänge med samma argument som idag, att det skulle bli mindre transporter. Men i själva verket har transporterna fördubblats jämfört med de kalkyler som Ica tog fram inför omstruktureringen, säger Bohman, som menar att huvudorsaken bakom nedläggningar­na är en annan:
– Det handlar helt enkelt om att sänka kostnaderna och maximera vin­sterna. Och den största kostnaden är personalen.
– Nedläggningarna sker mot bakgrund av att Icakoncernen, trots den rådande krisen, nära nog fördubblat har sin vinst detta halvår jämfört med föregående, säger Jan Hägglund, Rättvisepartiet Socialisterna i Umeå.

Robert Jansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!