”Idag tvekar de tack vare den framväxande rörelsen”

2013-03-06 13:23:31
I lördags (den 2 mars) samlades 800 personer i Göteborg i en första demonstration mot REVA, med krav på att stoppa polisens trakasserier av flyktingar och att stoppa deportationerna.

Initiativet till demonstrationen togs av Asylcentrum och bakom mobiliseringen stod närmare tjugo organisationer, däribland Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen.
– De som kan stoppa REVA är en rörelse av antirasister, antifascister och asylaktivister. Regeringen pressas nu hårt och inom regeringen börjar det spricka, sa Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo.
Henry Ascher, barnläkare och verksam på Rosengrenska, uppmana­de polisen att inte lyda order:
– Alla har ett val, att välja bort att vara en del av förtryck borde vara ett lätt val. De nazistiska fängelsevakterna sa också att de bara lydde order, konstaterade Ascher.

Kristofer Lundberg, Rättvisepar­tiet
Socialisterna, blev gång på gång avbruten av applåder.
– Tack vare protesterna mot ­REVA vill ingen försvara projektet. Inte regeringspartierna som har beslutat om det, inte polisen som verkställer det. Detta visar hur viktigt det är med mobilisering mot rasism och för rätten till asyl.
– Hur kommer det sig att de kritiker som rör sig i maktens ­korridorer inte har sagt någonting om REVA under dess tid i Malmö, då de avbrutit bröllop, tagit ungdomar efter träningen eller skolan, vilket ökade utvisningarna med 25 procent? Då applåderades det av såväl rasister som regeringen. Idag tvekar de tack vare den framväxande rörelsen.
Jubel utbröt när Kristofer tog upp om den civila olydnadsaktion som under gårdagen stoppade polisens REVA-arbete i Stockholms tunnelbana.
För att ändra lagen måste man
i­­bland bryta mot lagen och civil olydnad är en viktig del i såväl politisk opinionsbildning som direkt avgörande för att rädda flyktingar.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!