Ilska och misstro mot Bovista

2013-03-15 12:49:11


Det var populärt att RS var ute i Bergsjön i Göteborg för att samla namn till protestlistor samt att prata med de boende.

Den 7 januari ställde Rättvisepartiet Socialisterna upp ett informationstält i Bergsjön (Göteborg) i Bovisats område mellan Zenit- och Kosmosgatan mellan kl 13.00 och kl 19.00. Informationstältet hade föregåtts av en sjätte flygbladsutdelning till boende i Bovistas lägenheter om att partiet skulle komma och vi bjöd in dem till att besöka oss och skriva på protestlistorna.

Redan kl 13.00, när Rättvisepartiet Socialisternas (RS) medlemmar satte upp tältet, hade boende samlats. Det var stundvis kö till listorna, många stannade kvar och hjälpte till med att få grannar att skriva på.
Under morgonen hade Bovista i politisk rädsla skickat ut ett brev till de boende, i ett försök att sabotera, där de kritiserade informationssprid­ningen i området.
– Har de tid att skicka ut brev,  har de också tid att fixa mina fönster, sa en av de boende som svar på brevet.
Diskussionerna under dagen gav flera nya infallsvinklar om vad som behöver göras i området. ­Upprustade lekplatser, renoverade garageportar, fler containrar och tätare soptömning. Att det finns ett genuint ­intresse av att förbättra det egna bostads­området är tydligt.

– Man kan ju fråga sig om Bovista ens varit inne i lägenheterna? Man kan inte påstå att övermålat mögel är en standardhöjning. Visst finns det lägenheter som tack vare protesterna har fått verkliga renoveringar, men det är långt ifrån alla, säger Emma Öman, ordförande i RS Kortedala-Bergsjön.
Kampen för en upprustning av Bovistas lägenheter i Bergsjön fortsät­ter. I veckan uppmärksammade gratistidningen Nordost, som går ut till 42 000 hushåll, RS möte från den 14 februari med ett tvåsidorsuppslag.
När tidningen Nordost kom ut i lördags började telefonerna genast ringa hos Rättvisepartiet ­Socialisterna då hyresgäster hörde av sig. De var besvikna på det svar som HGF (Hyresgästföreningen) presenterat i tidningen.
Att både HGF och Bovista var inbjudna att delta på RS öppna möte, men valde att inte ställa upp på en dialog med hyresgästerna, har resulterat i ett försämrat förtroende för dem, men RS vill inte att de boendes ilska ska riktas mot HGF utan mot Bovista. HGF har fått hård kritik av de boende på grund av att man inte har agerat tillräckligt kraftfullt.
– Vi får hoppas att de nu ser till att Bovista efterföljer de löften som de gav i tidningen Nordost, annars är vi beredda att göra det, säger Emma Öman.

Under dagen bjöd RS på kaffe och grillad korv, delade ut politiskt material och sålde Offensiv.
Under dagen diskuterades såväl kampanjen mot Bovista som partiets andra kampanjer och verksamheter.
Torsdagens besök var tveklöst en succé. Många trotsade kylan för att få möjlighet att träffa ­RS-medlemmarna trots att de redan skrivit på.

RS och de boende inom den nystartade kampanjen Bergsjön Reser Motstånd kommer inte att låta Boström glömma löftet. Nu är det upp till bevis för Bovista att genomföra nödvändiga renoveringar. Bergsjön Reser Motstånds krav är att renoveringarna sker i dialog med de ­boende och att de värst skadade ­lägenheterna omgående ska renoveras.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!