Indien: 16-årig flicka våldtogs och brändes till döds

2016-03-16 11:13:50
I slutet av år 2012 blev en 23-årig kvinna brutalt gruppvåldtagen och mördad på en buss i den indiska staden Delhi, vilket ledde till en enorm reaktion bland Indiens kvinnor och män om att ta kampen mot våldtäktskulturen. Nyligen har en 16-årig flicka dött efter att en man våldtog henne och sedan satte eld på henne, också i Delhi.

Efter att Jyoti Singh dog två veckor efter att ha torterats och våldtagits av sex olika män på en buss i december 2012 väcktes en vrede och ett starkt motstånd mot våldet mot kvinnor i Indien.
Reaktionen blev en våg av stora protester och krav på ett stopp på våldtäkterna, som sker var 20:e minut i Indien. Var 76:e minut våldtas ett barn.

I början av mars i år attackerades en 16-årig flicka på taket till sitt eget hem, där hon först våldtogs och sedan brändes så illa att hon dog på sjukhuset två dagar senare. Polisen har gripit en 19-årig man som misstänks för dådet. Mannen kände henne sedan tidigare, vilket ofta är fallet när det handlar om mäns våld mot kvinnor.
De protester som bröt ut kring årsskiftet 2012-2013 var stora och ställde krav, vilket oroade regeringen som försökte tysta ner protesterna. Lagförändringar genomfördes där bland annat strängare straff infördes, och numera döms ungdomar från 16 år som vuxna förövare.

Men det är inte strängare straff och hårdare lagar som kommer att stoppa det dödliga våldet mot kvinnor i Indien.
Den våldtäktskultur som finns rotad i samhället måste bekämpas genom en kamp mot den sexistiska synen på kvinnor som objekt, mindre värda och som varor som kan köpas och säljas. Lagar mot våld mot kvinnor är naturligtvis viktiga, och visar att våld mot kvinnor aldrig får vara acceptabelt. Det behövs lagar mot våldtäkter inom äktenskapen, vilket inte är olagligt i Indien idag.
Majoriteten av våld och sexuellt våld mot kvinnor sker trots allt i hemmet, och trots att antalet våldtäkter i Indien redan är mycket högt skulle siffran skjuta i höjden om också våldtäkter inom äktenskap skulle räknas in.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!