Indien efter terrordåden

2008-12-17 14:22:59
Onsdag kväll den 26 november spreds fasa över indiska Mumbai, eller Bombay som staden tidigare hette. På lyxhotellen Taj Mahal och Trident-Oberoi samt en folktät järnvägsstation gick uppskattningsvis 20-25 män uppdelade i fyra grupper in be- väpnade med automatvapen och handgranater.

Attentaten pågick i hela 48 timmar. Den officiella dödssiffran ligger på 172, men är troligen betydligt högre.
Gruppen Deccan Mujaheddin tog på sig skulden för attackerna. Detta är en tidigare okänd islamistisk terror­grupp.

Sedan terrordåden i USA den 11 september 2001 har terrorattackerna i Indien ökat. De indiska regeringar­na, oavsett vilket parti som styrt, har allierat sig nära med Washington, med kulmen i ett mycket kontroversiellt avtal, där USA ger Indien tillgång till kärnvapenteknologi. De senaste månaderna har alla större städer i Indien sett terrorangrepp med tiotals eller till och med hundratals dödade.
Rättvisepartiet Socialisternas indi­ska systerparti New Socialist Alternati­ve fördömer terrordåden och upp- manar till gemensam kamp för rättvi­sa, mot utsugning och fattigdom.
Dessa terroraktioner stärker den hinduistiska högern och rasismen, samt statsapparaten som utnyttjar möjligheterna till att försämra villkoren för den arbetande befolkningen och för mänskliga rättigheter i allmänhet.
Enligt New Socialist Alternative har det blivit till en självklarhet för den indiska regeringen att lägga skulden för terrorism på antingen ISI (Pakistans statliga säkerhetstjänst) eller också på sina, som de uttrycker det, ”favoritstrykpojkar” SIMI (Students Islamic Movement). Indiens inrikesminister tog denna gång på sig ”moraliskt ansvar” för händelserna och avgick den 30 november. Samma dag drog Indien upp säkerhetsnivån till krigsnivå, både inom landet och vid gränserna.

Ungefär 10 procent av Indiens befolkning är muslimer. De får nu li­da under stämpeln ”terrorist” eller ”potentiell terrorist”. Detta för att många följer den amerikanska ”Bush­politiken”, som mer än gärna sätter just den här stämpeln.
Miljontals muslimer i Indien minns fortfarande skräcken från massterrorn – våldtäkter, mord och plundring – mot muslimerna i delstaten Gujarat år 2002.
Bland Indiens befolkning tar dock de flesta avstånd från sekteristiskt våld. Flertalet hinduer, sikher, muslimer och kristna hyser inga som helst agg mot varandra. Det anser både New Socialist Alternative och jag själv, som har tillbringat drygt en må­nad i landet för några veckor sedan.
När regeringen stämplar alla som tillhör islam som terrorister kan det dock bli problem. Då riskerar samhäl­let att än mer delas upp i olika religiö­sa grupper. Denna typ av indelning kan i sin tur leda till ännu fler religiösa extremistgrupper som för krig mot varandra.
New Socialist Alternative säger i sitt uttalande:
”Den redan påbörjade nedgången i ekonomin bereder väg för ytterligare förödelse för arbetande fattiga, bönder och medelklass de närmaste veckorna och månaderna. Den komman- de perioden kräver all kampförmåga arbetarklassen kan mönstra för att försvara arbetares och fattigas intressen.
Behovet av klassenhet är akut. Vi uppmanar alla arbetare – hinduer, muslimer, kristna och sikher – att ta strid och enade slå tillbaka alla försök att splittra klassen efter blodiga religi­ösa skiljelinjer.”

Tyra Eklund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!