Inför Pride: Hbt-kampen måste knytas till klasskampen

2013-07-10 13:28:39
Vad händer när etablissemanget vänder hbt-rörelsen ryggen? Vilka kanaler kan rörelsen då utnyttja, när kampen för lika rättigheter för hbt-personer inte längre gynnar de som styr?

I Sverige och många andra länder har hbt-kampen avpolitiserats. Tydligast märks detta under Pridefestivalerna, som är just festivaler mer än kampdagar. Givetvis är det positivt att frågan lyfts och att många hbt-personer känner att de inte behöver gömma delar av sig själva. Men behovet av en kämpande hbt-rörelse är viktig, även om etablissemanget utåt sett framstår som hbt-rörelsens bästa vänner.

Det är ovanligt att hbt-rörelsen har vunnit segrar utan att ha rest sociala och politiska krav mot högerpolitiken. Kampen mot förtrycket av hbt-personer måste gå hand i hand med kampen mot högerpolitik, mot kapitalismen, mot rasism och mot kvinnoförtryck.

Homofobin har sitt ursprung inom patriarkatet och de patriarkala strukturerna i samhället är också vad som hindrar hbt-personer från att uppnå samma rättigheter som heteropersoner.
Hbt är att bryta mot allt vad heteronormen och kärnfamiljen heter. När kravet på lika rättigheter för hbt-personer blir alltför obekvämt för den styrande makten och rörelsen inte längre kan få sponsorpengar eller positiva artiklar i stora medier, vilka vägar har rörelsen då kvar att föra kampen på?

Det ligger en enorm politisk sprängkraft i arbetarklassen och hos unga. Det har inte minst folket i Turkiet, Brasilien och Egypten visat bara under de senaste veckorna och dagarna.
Att förlita sig på att den styrande makten utan etablerad kamp kommer att göra eftergifter för hbt-personers rättigheter på arbetsplatser och skolor är naivt.

Under Pridefestivalen i Stockholm, som hålls i början av augusti, kommer Rättvisepartiet Socialisterna att delta med en kampanj mot privatiseringshetsen och för hbt-personers kamp för välfärd utan vinst.

Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!