Inga fler privatiseringar av våra sjukhus

2015-04-01 15:49:55
Privatiseringar av sjukhus har återigen blivit en stridsfråga. Alliansen, som styr Stockholms läns landsting, vill återigen privatisera ett helt akutsjukhus och även de facto-privatisera sjukvård genom fler vårdval. Regeringen förbereder för en ny stopplag.

Det blir en utredning om utförsäljning av ett akutsjukhus i Stockholm och Danderyd är det sjukhus som Allianspartierna, som har sin bas i de norra delarna av länet, mest verkar dräggla över. Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) vill ha ännu mer privat vård säger hon i Svenska Dagbladet den 29 mars. Till exempel borde det nya sjukhus som behövs i söderort (som kanske byggs på Årstafältet) privatiseras, anser hon.

År 2001 genomförde S-regeringen en stopplag som förhindrade utförsäljning av universitets- och regionsjukhus. Alliansen tog bort lagen år 2007, men vågade aldrig skrida till verket på grund av opinionen. Nu använder de Capioägda S:t Görans sjukhus som exempel och påstår att S:t Göran har ”bäst resultat”.

Nätverket Välfärd utan Vinst ordnade protester år 2012 när landstinget genomförde en upphandling av S:t Görans sjukhus, som redan var Capioägt sedan år 1999. Huvudsyftet med konkurrensutsättningen verkar ha varit att få igång en prispresspiral som har varit förödande för alla sjukhusen i Stockholm.

Regeringen, med stöd av Vänsterpartiet, har sagt att de vill införa en ny stopplag mot utförsäljningar, ett vallöfte från Stefan Löfven. Erika Ullberg, socialdemokrat i landstinget, säger till Svenska Dagbladet:

– Vi behöver stopplagen, men jag hoppas också att kunna sätta stopp för Alliansens planer på att rulla ut fler vårdval, exempelvis när det gäller kardiologin. Det vore väldigt olyckligt om Danderyds sjukhus inte fick fortsätta vara bäst i landet inom hjärtsjukvården, vilket det har visat gång på gång. Slår Alliansen sönder möjligheten för Danderyd att ta emot hjärtpatienter kan det bli lika lilla som för sjukhusets stressmottagning. Den tvingas stänga när de borgerliga privatiserar genom vårdvalet.

Att bara överlåta till regeringen att införa en stopplag är väldigt vanskligt. Regeringen är svag och har redan urholkat direktiven till utredningen om vinster i välfärden till en mycket tunn soppa. Sjukvårdspersonalen i Stockholms läns landsting är en av landets största löntagargrupper. 

Vad som verkligen kan stoppa en utförsäljning vore ett samlat och aktivt motstånd från vårdens alla fackföreningar och patientföreningar, en enighet kring bra vård och arbetsmiljö istället för att som så många gånger förut luras in i fällan att konkurrera mot varandra. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!