Inga pengar = ingen lösning på delade turer!

2012-12-13 11:11:39
Förra veckan presenterades den tredje utredningen om delade turer inom vård och omsorg i Luleå kommun. Som väntat fanns inga förslag som skulle lösa de ofta helt oacceptabla arbetsvillkoren. Orsaken är enkel: S-ledningen hade förbjudit presentation av alternativ som kostade pengar.

Utredningen, som utförts av privata konsulter till en kostnad av 395 000 kronor, konstaterar till stor del saker som personalen vetat sen länge:
  • Det är inte ett schematekniskt problem.
  • Problemen är störst på vård- och omsorgsboenden.
  • Det finns stora variationer i antalet delade turer per anställd, men problemet är större med fler månadsanställda på heltid.
  • Antalet delade turer går att minska inom den ekonomiska ramen, till exempel genom att jobba fler korta pass – och därmed få ännu mindre tid till återhämtning – eller superlånga pass – vilket sliter mycket hårt.

Vad gäller lösningar kan rapporten egentligen läsas hur som helst. S-ledningen, som inte vill skjuta till några nya pengar, kan läsa det som att schemaproblemen bara är en ”attitydfråga” från personalen. Samtidigt som rapporten visar att det kostar pengar att avskaffa delade turer (som till 95 procent är ofrivilliga eller för att alternativet är ännu värre).

De enda verkligt konkreta förslag som redovisas i utredningen är:
  • Förlänga schemaperioderna på vård- och omsorgsboende till sex veckor.
  • De som ”frivilligt” arbetar delade turer ska får någon slags kompensation.
  • Återgång till mer lokal schemaläggning.

Den enda slutsats som RS verkligen kan hålla med om i rapporten, är att det måste börja hända något nu. Grundproblemet är den allt för låga grundbemanningen. Utan mer resurser kommer en eventuell minskning av delade turer bara att kunna ­åstadkommas genom andra försämringar för personal eller brukare, till exempel än mer ”flexibilitet”. Vi kämpar alltid för högre lön till vårdanställda, men kommunen ska inte med småsmulor kunna köpa sig fri från en dräglig arbetsmiljö. Därför måste kampen fortsätta, säger Jonas Brännberg, gruppledare för Rättvisepartiet Socialisterna i Luleå.
RS Luleå

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!