Inga pigor åt överklassen

2010-03-10 15:57:12
”Vi har faktiskt viktigare saker för oss än att ta Roslagsbanan ut för att städa i de rikas hem” sa talaren Hedi­ye Güzel på 8 mars i Stockholm och fick ett rungande medhåll av demonstranterna.
Motstånd mot pigavdraget var den stora frågan på internationella kvinnodagen, detta efter två veckors drev från borgerlig media.
Efter en viss tvekan kom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ut som motståndare till pigav- draget som kallas RUT eller avdrag för hushållsnära tjänster. Uppenbarligen tror högern att detta ställningstagande från de rödgröna ska stärka regeringen i opinionen. Men ingen fråga avslöjar regeringens klasspolitik så tydligt som pigavdraget.
Fram till mitten på 1900-talet var hembiträde det vanligaste yrket för kvinnor i Europa.
Hembiträdet arbetade i en rik familjs hem, men hade inget hembiträ­de i sitt eget hem utan fick slava un- der dubbelarbetet.
Med offentliga sektorns utbyggnad blev barnomsorgen en samhällsangelägenhet och delar av klassamhället monterades ner. Att även välbeställda städar och sköter om sina egna hem har varit viktigt för jämlikshetsideologin.
Nu försöker Reinfeldt & Co få det till att RUT-avdraget handlar om jobben. Men när de införde RUT år 2007 var det högkonjunktur. Syftet var snarare att befria överklassen från skammen att inte vara jämlika. Att ha piga skulle bli politiskt korrekt. Delvis har de lyckats.

S-ledningens försvar för toppolitiker inom partiet som låter andra städa i sina hem har spätt på detta.
Socialdemokraternas motstånd är ihåligt på många sätt, topparnas dubbelmoral, Stockholmsdistriktets utspel till förmån för avdraget samt historien där det var S som var först med att redan på 1990-talet väcka frågan.
Återigen är behovet av ett nytt socialistiskt arbetarparti som ryter till skriande.
Visst är det främst de som gott och väl har råd att betala själva som göds. År 2008 hade halva den vuxna befolkningen en inkomst under 200 000 kronor. Av dem var det endast 0,6 procent som utnyttjade RUT. Av de fem procent som hade en årsinkomst över en halv miljon var det hela sju procent.
Självklart ska samhällets resurser gå till de svaga, hemtjänsten borde kraftigt rustas upp.
”Men det finns andra, mer subtila argument mot det här städbidraget”, skriver Göran Greider i en Metrokrönika den 9 mars.
”Allt fler barn som växer upp i tjänstemannagrupperna – inklusive såväl medieeliten som tyvärr också delar av den socialdemokratiska partitoppen – vänjer sig nu vid att någon knackar på dörren för att städa hos dem. De vänjer sig vid att deras ostädade rum och smutsiga toaletter är något som andra ska ta hand om, inte de själva. Och det är ingen rolig tanke att det i stor utsträckning är dessa bortskämda ungar som en dag sedan kommer att sitta i styrande positioner i det här landet, exempelvis i media.”
I en korridorsdebatt på Frans Schartaus gymnasium nyligen hördes några av dessa rikemansbarn hävda att låginkomsttagare har sig själva att skylla. En 16-åring refererade till ”mi­na städerskor” som om hon ägde dem.

Vi får se hur länge S, V och MP:s motstånd mot pigavdraget håller i sig. Nu är 8 mars-banderollerna nedlagda i sina lådor igen, men för oss som vet att jämställdhet enbart nås genom hård kamp börjar den riktiga utmaningen. Att bygga upp en ny kvinnorörelse baserad på arbetarkamp som kan återföra herrskapsklassamhället dit det hör hemma: på museum.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!