”Inga rasister på våra gator”

2016-03-23 13:36:18

foto: Offensiv
Inget utrymme får ges åt de rasistiska hatgruppernas samlingar.

Lördagen den 19 mars hade den rasistiska hatmobben ”Folkets demonstration” återigen en manifestation i centrala Stockholm. Stockholms antirasister slöt dock upp och var många gånger fler än dem – en tydlig skillnad mot förra gången, i slutet av januari.

Arrangörerna av den antirasistiska motdemonstrationen, No Pegida Sverige, uppskattar att tusen antirasister slöt upp mot rasisterna. Denna gången var rasisterna inte fler än 100. Det är en tydlig skillnad mot i januari, då antirasisterna och rasisterna var ungefär lika många, 300 vardera.
Under hela manifestationen gjorde antirasisterna allt för att totalt bua ut och överrösta de hatiska tal som hölls. ”Den som flyr har inget val – ingen människa är illegal”, ”Inga rasister på våra gator” med flera talkörer skanderades.

Det så kallade ”Folkets demonstration” hävdar att de vill ha ”demokrati”. De visade tydligt vad de menar med det i januari, då de våldsamt attackerade invandrare och flyktingar dagen före deras hatmanifestation samt anföll antirasister efter manifestationen.
Våldsamma nazistsekter som Nordiska motståndsrörelsen har deltagit på deras samlingar, vilket även ”Soldiers of Odin”, en samling av kriminella och högerextrema, har gjort. Även denna helg har uppgifter kommit om att rasister och nazister har attackerat ”oliktänkande” på kvällen. Detta är vad ”demokrati” är i deras värld.
Efter deras manifestation har dock konflikter inom ”Folkets demonstration” blossat upp, där en av dess ledande figurer, Johanna Helena Cansington, hoppar av projektet då hon tog avstånd från nazisterna i SMR.
Det har i sin tur mötts av en hatstorm från nazisterna, där SMR-nazisten Dan Eriksson på Twitter skrev ”Någon som är förvånad över att allt färre söker sig till Folkets demonstration?” – alltså att fler hade sökt sig dit om nazismen hade fått större utrymme!

Att antirasisterna var många fler denna gången än sist är en framgång, men ändock var det betydligt färre än vad det borde ha varit. Det beror till viss del på den rasistiska högersväng som hela det politiska etablissemanget och media har gjort sedan i höstas, då tiotusentals tog till gatorna i solidaritet med de som tvingas fly från förtryck, terror och krig.
Det finns fortsatt ett stort stöd för att hjälpa flyktingar och stoppa rasismen, även om det just nu mest är ett passivt stöd.
Den antirasistiska kampen måste återupplivas på allvar och nå ut till bredare skikt av arbetare och unga samt koppla den kampen till kampen mot högerpolitik – för välfärd, trygghet, jobb och bostad åt alla.
Låt banker, storföretag och de superrika betala!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!