Ingen bostad och minus på kontot för studenterna

2012-09-20 16:02:18
Många studenter har svårt att få ekonomin att gå ihop. Tillsammans med den akuta bostadsbristen och de allt mer fulla universiteten, gör livet som student för många allt annat än ”den bästa tiden i ens liv.” Många oroar sig över att studiemedlen inte räcker till, en oro som självklart påverkar studierna negativt.

Luleå Tekniska Universitet rapporterade tidigare i höstas om att 600 studenter saknar boende. Många av dessa bor på vandrarhem, i ett litet rum med våningsängar och inget eget utrymme, till en kostnad av  100 kronor per natt.
Samtidigt fortsätter Lulebo att sälja ut hyresrätter till privata ­ägare. Senast sålde Lulebo ut 210 lägenhe­ter till privata bolag och kommunen vägrar ta sitt ansvar.

En heltidsstudent förväntas lägga 40 timmar i veckan på sina studier och lever på en budget på cirka 8 000 kronor i månaden, hälf­ten av vad de lägst avlönade arbetna i Sverige ger.
Drygt 60 procent av inkomsten är dessutom lånebaserad, vilket ytligare ökar stressen för många studenter.
Utöver hyran och andra levnadskostnader tillkommer också andra utgifter som studerande, exempelvis studentlitteratur och övrigt material som ofta går på över tusenlappen för varje kurs.
Hyran äter upp nära hälften av inkomsten för många studenter. Var fjärde student har en hyra på mellan 3 500 och 5 000 kronor i månaden, trots liten bostadsyta i dragiga fuskbyggen. Så många som varannan student jobbar extra under terminerna för att få ­ekonomin att gå ihop, som offensiv tidigare skrivit om.
Andelen kvinnor som jobbar extra är större än män som gör det, enligt en undersökning av Nordea. Var fjärde student uppges ­dessutom få ekonomiskt stöd av föräldrarna, något som inte alla studenter heller har möjlighet till.
Bristen på lärare och extrahjälp på gymnasiet gör också att allt fler inte klarar kraven till de utbildningar de söker till, eller är dåligt förberedda på studierna. Men i och med bristen på jobb känner många att universiteten är det enda valet.

Max Håkansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!