Ingen ”frihet och sanning” med konspirationsteoretiker

Affisch till den manifestation som samlade högerextrema, konspirationsteoretiker, antivaccinare etc.

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 6 mars samlades cirka 500 personer på Medborgarplatsen i Stockholm för att delta i ”Tusenmannamarschen för Frihet och Sanning”. Syftet var att protestera mot de rådande coronarestriktionerna, vaccineringarna, och rekommendationen att använda munskydd.

Demonstrationen arrangerades av personer från ”Frihet Sverige”, en nystartad organisation som säger sig vilja försvara frihet, sanning och demokrati. Med frihet menas framför allt rörelsefrihet istället för coronarestriktioner och med sanning menas i huvudsak att konspirationsteorier och pseudovetenskapliga förespråkare av alternativmedicin inte ska få ”tystas” av media. 
Initiativtagare till protesten var Filip Sjöström, företagare i alternativmedicin och vice ordförande i Frihet Sverige samt Nordic Nutrition Council (som förespråkar vitaminer istället för riktig sjukvård).
Bland talarna fanns också Maneka Helleberg som har ”psykiska krafter”, säljer ”medicinskt vatten” (mineralvatten istället för riktig sjukvård), är ordförande i Frihet Sverige och styrelseledamot i World Freedom Alliance (WFA, en antivaccinorganisation) samt Heiko Schöning från Tyskland som är vice ordförande för WFA.
Där fanns även folk från anti-­5G-rörelsen samt representanter från olika högerextrema organisationer, vilket Expo rapporterade om. Tidningar med högerextrema kopplingar som Nya Dagbladet, Samnytt och Nya Tider har alla skrivit positivt om demonstrationen.

Tusenmannamarschen liknar de anti-lockdown-protester som dykt upp i andra länder det senaste året, såsom ”Unite for Freedom” som samlade 10,000 personer på Trafalgar Square i London i höstas, med talare som Dolores Cahill från rasistiska Irish Freedom Party och den antisemitiska konspirationsteoretikern David Icke. Protester mot restriktioner, vaccin och munskydd har även hållits i Nederländerna, Tyskland och USA, ibland med tusentals deltagare. 
Det är förståeligt att oro, ilska och frustration bubblar till ytan i form av protester när en sån här världskris uppstår. Vi har haft ett helt år med ekonomisk kris, arbetslöshet, myndigheters misslyckande med att skydda de äldre, dragkamp om skyddsutrustning och bristande information. Restauranger har gått i konkurs, sport, kultur och fritid ställs in, folk blir isolerade i hemmet vilket har lett till ökad psykisk ohälsa och larm från kvinnojourer om misshandel. 
Samtidigt som miljoner i räddningspaket har gått till storföretagens aktieutdelning har vårdpersonalen blivit utbrända och uttänjda. Det har varit en stressfylld och orolig tillvaro för många. Och det är just denna oro och förståeliga brist på förtroende för etablissemanget som har orsakat ett uppsving för konspirationsteorier att stödja sig på för att få svar.
Detta har utnyttjats av bedragare och försäljare å ena sidan och antisemiter och högerextrema å den andra. Offensiv har tidigare skrivit om programmet Vaccinkrigarna på SVT Play som ger en inblick i anti-vaccinrörelsen och hur oroliga föräldrar kan övertygas och värvas. 

Krisen utnyttjas av bedragare och försäljare å ena sidan och antisemiter och högerextrema å den andra.

I brist på ett kämpande socialistiskt alternativ för arbetarklassen kan högerextremism, antisemitism, new age-sekter och nyandliga profitörer fylla ett vakuum. 
Det är också viktigt att skilja på missriktade demonstrationer mot exempelvis vaccinering och de demonstrationer som hållits världen över mot regeringar och regimers misslyckade försök att hålla igång ekonomin och samtidigt hantera smittspridningen. Vinstjakt och konkurrens i jakten på skyddsutrustning och vaccin har rådit istället för en samordnad insats att minska smittspridningen utan att folk blir hem- eller arbetslösa. 

Visst är kapitalismen ett riggat spel, och konspiratoriskt till sin natur, där beslut som påverkar hela jordens befolkning tas av en liten, superrik minoritet bakom stängda dörrar. Systemkritiken är på ett sätt korrekt, men det som saknas i de konspirationsteoretiska kretsarna är ett klassperspektiv, ett socialistiskt perspektiv. Det handlar inte om att lösa problemen genom att som enskild individ köpa rätt produkter eller ”leva naturligt”, utan om att gemensamt kämpa för ett helt annat system från grunden. 
Kapitalismen är oförmögen att hantera en sån här kris på alla fronter: ekonomiskt, politiskt och epidemiologiskt. Det som behövs är kollektiv kamp från hela arbetarklassen för att bygga ett verkligt demokratiskt samhälle, ”från var och en efter förmåga till var och en efter behov”. Bara genom att sprida ett socialistiskt program, med övergångskrav och en plan, kan vi konkurrera med konspirationsteorierna och högern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!