Ingen plattform åt nazister på 1 maj

2018-04-05 13:55:35

foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
Vänd dem aldrig ryggen. Nazister måste stoppas vartän de försöker sprida ut sig.

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) är en våldsam sekt som förnekar förintelsen, tror på en judisk världskonspiration och med våld vill oskadliggöra sina meningsmotståndare. Därför måste de stoppas från att demonstrera på arbetarklassens högtidsdag 1 maj.

Sveriges Radio har nyligen kartlagt NMR, och av den kartläggningen framgår det att varannan aktiv person i NMR är dömda för brott, varav var fjärde för våldsbrott. Enligt avhoppare får medlemmar som begår våldsbrott hjältestatus bland nazisterna. Nyligen sade även Säpo att NMR är en organisation som är kapabel till terrorbrott. Medlemmar från NMR ligger bakom flertalet mordbränder och bomber de senaste åren mot flyktingförläggningar och politiska motståndare.

När nazisterna nu planerar att marschera i Boden 1 maj är det självklara svaret från antirasister och socialister att protestera mot dem och, om det är möjligt, att stoppa nazistmarschen. Vi får aldrig vända rasister eller nazister ryggen. Vi kan inte ge vårt medhåll genom tystnad och vi kan inte ge nazister några plattformar – nazism måste stoppas innan den växer. 

Att nazister ges utrymme att växa just nu är ingen slump. Det råder ett politiskt vakuum när inga alternativ ges till den kapitalistiska roffarpolitik som bedrivs av högerpolitiker från M till S. En ”feministisk” regering bedriver en regelvidrig utvisningspolitik och gör uttalanden som kunde vara kopierade från SD:s partiprogram. Fackliga rättigheter attackeras i riksdagen, och rättigheter arbetare har vunnit de senaste 100 åren ligger nu i giljotinen. Allt detta har gett nazister ett ökat självförtroende.
Lokala antirasister från Boden Mot Rasism har bjudit in partier, fackföreningar och olika organisationer med uppmaningen om en gemensam samling för att demonstrera mot nazisterna 1 maj. Men nu går Socialdemokraterna i Boden ut och säger samma sak, förutom att de uppmanar till en manifestation för mångfald och diverse andra mjuka värdeuttryck.  

Absolut ska vi manifestera för mångfald och demokratiska rättigheter, men på första maj handlar det om en motdemonstration. Det är en skyddsåtgärd för att förhindra att nazisterna, som ställer upp i fullmäktigevalet, ska få bli en maktfaktor genom våld. Det är också en kritik av hyckleriet i att det parti som utvisar ungdomar till krig, tortyr och förtryck ska manifestera för lika rättigheter. Lika rättigheter för vem?

Rättvisepartiet Socialisterna menar att kampen mot rasism och nazism måste föras på skolor, arbetsplatser och bostadsområden. Vi stödjer Boden Mot Rasisms uppmaning:
• Inga nazister på våra gator.
• Inga nazister i fullmäktige.
• Gemensam samling mot nazisterna 1 maj. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!