Ingen SEKO-strejk – avtal med kronpåslag

2013-09-20 09:48:56
Både SEKO och arbetsgivarna (Alega) sa ja till medlarnas bud i tisdags. Därmed avblåstes den varslade post- och flygstrejken.
Det nya avtalet ger kronpåslag, vilket var SEKO:s viktigaste krav.
Avtalet löper från den 1 juni 2013 till den 31 juli 2016. Löneök­ningsutrymmet i krontal blir för perioden 1 700 kronor, dock lägst 6,8 procent. Även lägstlöner­na höjs med krontalsbeloppet. Lägstlöner­na höjs därmed med över 10 procent. Inom vissa grupper på avtalsområdet innebär krontalet att löneökningsutrymmet under avtalsperioden blir över 8 procent, enligt SEKO:s hemsida.
Men avtalet innehåller inga individgarantier och arbetsgivarna kan fördela löneökningarna fritt, vilket Almega gläds åt.
– Jag har inte så stor koll på avtalet, men det känns bra att det blev kronpåslag, berättar Niklas Ingelman, brevbärarna på Kruthusgatan i Göteborg.
– Det är bra att de varslade med strejk, säger en annan av brevbärarna på Kruthusgatan.

Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!