Ingen strejk på SAS

2015-05-27 20:31:36

foto: magro_kr / Flickr CC
SAS har anledning att vara nöjda då det nya avtalet innebär 130 miljoner kronor i kostnadsbesparningar.

Förra veckan var piloterna i Svensk pilotförening nära att gå ut i strejk, men på övertid slöts ett avtal med SAS.

Konkurrensen inom flygbranschen är förödande och trenden idag går mot att inte ha några kollektivavtal alls, att piloterna jobbar som bemanningsanställda eller som egenföretagare. När SAS under våren sa upp kollektivavtalet var det enligt facket unikt på den svensk arbetsmarknaden.

Svensk pilotförening varslade om strejk när förhandlingarna inte ledde någonstans. Piloterna menade att de under de senaste åren gått med på så många eftergifter till SAS alla sparpaket att företagets kostnader för piloter har minskat med 40 procent på fyra år genom minskad lön, sänkt pension och ökat arbetsuttag.
Frågan är om det inte hade varit bättre att gå i strejk för att pressa SAS till ett bättre avtal, eftersom resultatet av förhandlingarna inte verkar vara till piloternas fördel. SAS är nöjda med att det nya avtalet ger dem 130 miljoner kronor i kostnadsbesparingar.
Fackets representanter uppgavs, enligt närvarande medier, se mindre nöjda ut när de kom ut från förhandlingsrummet i Svenskt Näringslivs lokaler. De lyckades få till stånd ett nytt, ettårigt kollektivavtal vilket innebär att de får vara fortsatt anställda av moderbolaget SAS samt att arbetsplatsen fortsatt är förlagd till Sverige.
De fick en procents löneökning, men fick ge stora eftergifter i arbetstid, framförallt vad gäller långdistansflygningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!