Inget höjt SL-kort men nedskärningar

2015-06-24 11:27:22

foto: Kjell Eson / Flickr CC
Istället för åtgärder som att höja skatten för de rika väljer det Alliansstyrda landstinget i Stockholm att skära ned på vården.

Den folkliga proteststormen tvingade oppositionen i Stockholms läns landsting att fälla Alliansens förslag om att höja avgifterna i kollektivtrafiken. Med mindre pengar i handen och en vägran att höja skatten för de rika kommer högerstyret att skära ner i vården.

När Alliansens förslag om att höja priset för SL-kortet från 790 till 890 kronor föll tvingades man lägga fram en reviderad budget för år 2016. Den innehåller 700 miljoner kronor mindre i intäkter – vilket kompenseras med besparingar inom andra verksamheter.
Kollektivtrafiken kompenseras till viss del med 401 miljoner kronor mer i landstingsbidrag jämfört med den ursprungliga budgeten – men kollektivtrafikens budget kommer ändå att krympa med 2 procent jämfört med i år. Bland annat innebär det att pendeltågen till Nynäshamn kommer att gå från varje halvtimme till en gång i timmen på helgerna.
I realiteten skulle budgeten för kollektivtrafiken behöva utökas med flera procent för att kompensera för befolkningstillväxten i regionen på ungefär 1,7 procent om året, för pris- och löneökningar på 3 procent (Landstingsprisindex, LPI, för år 2016) samt för den nödvändiga ökningen av kollektivtrafikens reseandel för en grön omställning av transportsektorn.
I den reviderade budgeten kommer verksamhetens nominella kost-
nader att öka med endast 2,7 procent istället för det ursprungliga 3,3 procent – i realiteten en nedskärning på 2 procent jämfört med vad som skulle krävas för att bibehålla nuvarande nivå på verksamheternas volym och kvalitet.

Utöver nedskärningar i kollektivtrafiken innebär den nya budgeten att hälso- och sjukvården får 64 miljoner kronor mindre i landstingsbidrag än i Alliansens ursprungliga budget. Det betyder att bemanningen inom sjukvården inte kompenseras för ökade behov och LPI eftersom budgeten endast tillåts växa med 2,9 procent.
För att att balansera budgeten har Alliansen även tvingats minska budgetöverskottet från 117 till endast två miljoner kronor.
Tack vare den kryptiska formuleringen att landstinget ska ”utreda vilken styrmodell som fungerar bäst” för ambulansen har Alliansen fått igenom en utredning om att avgiftsbelägga ambulanstransporter helt utan offentlig debatt. Detta riskerar att göra möjligheten att åka ambulans till en klassfråga.

Att SL-kortet inte höjdes visar att protester gör skillnad. Men för att undvika att nedskärningarna bara förflyttas till andra verksamheter krävs en annan politik än den som både Alliansen och den så kallade oppositionen står bakom.
Vänsterpartiets förslag att höja skatten med 25 öre är otillräckligt, eftersom intäkterna blir för små för att matcha behoven.
Stockholms läns ekonomi växer med drygt 4,3 procent per år (Bruttoregionalprodukt, BRP, för år 2013) och skatteintäkterna förväntas enligt landstinget att öka med 4,7 procent år 2016. För att inte den offentliga sektorns andel av ekonomin ska gå tillbaka – vilket alla landstingspartiers budgetförslag innebär – krävs mer resurser till välfärden genom att rika och storföretag tvingas stå för notan. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!