”Inget varmvatten hos Victoria Park”

2018-04-18 10:57:57

foto: David Lindquist
– När man ska duscha och tvätta sig blir man inte ren och man fryser, berättar hyresgästen Nimo Barhad.

Det privata bostadsbolaget Victoria Park har nu varit etablerat i Borås i några år, och det har lett till stora försämringar för hyresgästerna. Det senaste som kommit upp till ytan är att de boende under en längre tid saknat varmvatten.

Victoria Park (VP) etablerade sig för lite drygt två år sedan på Hässleholmen i Borås, när politikerna bestämde att det kommunala AB Bostäder skulle sälja ut stora delar av sitt bestånd till dem. 900 lägenheter såldes till VP, vilket omedelbart ledde till protester. Det fanns flera anledningar till protesterna: dels eftersom det finns ett visst medvetande om att bostäder inte bör hanteras som en handelsvara överhuvudtaget, vilket blir effekten av att sälja till en privat aktör, och dels för att just VP är rikskänt för misskötsel av lägenheter och höga hyror.
Dessutom vägrar VP hyra ut till arbetslösa, nyanlända flyktingar och andra som får sina pengar från Försäkringskassan eller socialen. Många som bor i Hässleholmen tillhör just de grupper som VP inte vill ha som hyresgäster.  

Sedan uppköpet har skandalerna duggat tätt. Många av de värsta farhågorna har besannats. Hyresgäster rapporterar att servicen har försämrats. Sopkärlen är för få och för små, vilket drar till sig råttor. Under en lång period under vintern var utomhusbelysningen ur funktion, vilket gav de boende otrygghetskänslor både på morgnar, kvällar och nätter. Städningen av trapphus är i det närmaste obefintlig, och de skulle dessutom behöva målas om. Det senaste i raden av uppseendeväckande skandaler är alltså att 350 lägenheter på Solvarvsgatan, mitt i Hässleholmens hjärta, saknar varmvatten.
Hyresgästerna på Solvarvsgatan har upplevt alla tänkbara motgångar de senaste åren – de förvånas knappt längre. Offensiv har pratat med hyresgästen Nimo Barhad:
– Det är jättejobbigt. När man ska duscha och tvätta sig blir man inte ren och man fryser. Det är kallt i lägenheten och det är kallt i duschen. Mina barn vill inte tvätta sig, de skriker när de måste duscha. När man diskar blir det inte rent.

Det är svårt att få tag på Victoria Park för en kommentar. Det är sällan någon på kontoret, och att nå dem på telefon verkar omöjligt. Men till Borås Tidning säger VP:s områdeschef Björn Peterson att varmvattnet ska vara igång igen till sommaren – alltså inte på flera månader. Till slut måste Offensiv vända sig till huvudkontoret i Malmö. Där får vi slutligen tala med Inge Andersson, teknisk förvaltare. Han skyller ifrån sig på en underleverantör som inte har utfört vad de har åtagit sig. Han hävdar också att problemet med avsaknaden av varmvatten ”bara” skulle ha rört sig om ett par dagar. Men Nimo skrattar torrt åt det påståendet.
– Det har ju varit såhär i mer än ett år. Och de andra problemen har varit ända sedan de kom in här, alltså i två år. De kommer nästan aldrig vid klagomål, även om man har ringt jättemånga gånger.
Hon berättar sedan om sin vän Badriyas upplevelser av VP. Hennes kök var i mycket dåligt skick, och resultatet av VP:s renovering blev inte mycket mer än ett nytt lager färg i köket, som snart började flagna och släppa igenom fett från väggen under. För detta lager färg höjdes månadshyran med 1 000 kronor.
Att få tag på bostad i Borås är svårt. Det är mellan fyra och fem års kötid, och 200 personer slåss om samma lägenhet. Mer än 31 000 står i kö bara hos det kommunala bostadsbolaget, som har omkring 6 500 lägenheter. Hur många som köar i de privata är okänt. Det mesta som byggs i Borås är bostadsrätter, och allting är dyrt. 

Rättvisepartiet Socialisterna arbetar för att Victoria Park och alla andra slumvärdar slängs ut och att allmännyttan tar över deras bestånd, samt att allmännyttan återgår till att vara allmännyttig, det vill säga med självkostnadshyror, bra underhåll och service samt klimatanpassningar under kontroll av de boende – omedelbart underhåll utan hyreshöjningar.
Det krävs massiva investeringar i nya klimatsmarta och billiga hyresrätter och att banker, byggbolag och fastighetsbolag, som tjänar enorma pengar på bostadskrisen, ska betala för detta och övertas i allmän ägo.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!