Inkomstklyftorna ökar i Stockholm

2011-02-16 12:42:21




Inkomstgapet mellan de som bor i Stockholms innerstad och de som bor i förorterna har de senaste 20 åren ökat dramatiskt. År 1991 tjänade de som bodde i innerstaden cirka fem procent mer än de som bodde i förorterna, 2008 låg siffran på 29 procent.

I ytterstadsområdet Skärholmen har inkomsterna sedan 1991 endast ökat med en procent, medan de som bor i innerstadsdelen Norrmalm fått en ökning på hela 65 procent (Dagens Nyheter den 8 februari). Man ser ock­så en väldigt liten ökning i invandrartäta områden. Det är dessutom redan idag väldigt svårt för en låginkomsttagare att köa sig till en lägenhet i Stockholms innerstad.
Om den här trenden fortgår, vilket den sannolikt kommer att göra, kommer det inte att dröja länge innan det är omöjligt.

– Det här är förstås inte bra. Jag tror inte att någon tycker att det är en önskvärd utveckling att alla med höga inkomster bor i innerstan och alla med låga bor i exempelvis Järva. Vi brinner för att skapa en stad som verkligen är blandad, sa Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M) till DN den 8 februari.
Nu ljuger Sten Nordin. Allt sedan 1990-talets ombildningar till bostadsrätter och att priset på de hyresrätter som finns kvar har skenat iväg har innerstaden i ännu större grad blivit ett ställe man bara flyttar till om man har gott om pengar.
Sedan 1970 har antalet hyresrätter nästan halverats, medan antalet bostadsrätter mer än sexdubblats, framförallt på grund av de politiskt styrda ombildningarna.
Den senaste uppgiften från Hem & Hyra säger att andelen allmännyttiga hyresrätter i innerstan nu bara är sex procent av det totala bostadsbeståndet.

Andra moderater har varit mer frispråkiga än Sten Nordin. I måndags, den 14 februari, gjorde Fredrik Reinfeldt bort sig rejält med sina uttalanden i Dagens Nyheter: ”Din utgångspunkt är att hyresrätten funge- rar som hyresrätt och det gör den in­te. Ingen skulle hålla med dig”. Däref-ter anklagar han mer eller mindre alla hyresgäster för att vara kriminella och syssla med svarthandel av hyreskontrakt. Uttalanden som så klart har väckt stor uppståndelse.
Dessa attacker som har pågått i närmare 40 år är ett medvetet ideologiskt slag mot arbetarklassen. Bland annat nätverket Rädda Hyresrätten tar strid mot hyreshöjningar och ombildningar och kämpar nu mot det nya ombildningsprojektet som högern återigen sparkar igång.
Det krävs att fler engagerar sig
i lokala såväl som landsomfattande protester mot de nya attackerna på hyresrätten, eftersom det går att stoppa försämringarna.
Som Offensiv tidigare rapporterat om, har sammanlagt 17 380 lägenheter under de senaste fyra åren bara i Stockholm stoppats från att ombildas.

Anna Löfgren
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!