Insänt: ”Riv upp värdlandsavtalet med Nato”

2017-01-23 15:41:50
Värdlandsavtalet med Nato som togs i riksdagen den 25 maj 2016, innehåller följande; Nato får tillgång till våra vägar, hamnar, flygplatser samt får ha trupper krigsmaterial i landet.
Vi riskerar att bli ett av värdländerna för förvaring av kärnvapen.
Nato ska också få ansöka hos regeringen om att få anfalla ett tredje land från svenskt territorium, sker det blir vi bombmål för det land som anfalls från vårt land. De enda som röstade emot detta avtal var de 21 vänsterpartister som var där och fyra miljöpartister. Avtalet fördes inte ut till svenska folket för debatt varken av den borgerliga alliansen, eller av S och MP i vår nuvarande regering.

USA som är den ledande nationen i Nato förvarar redan atombomben B61 i värdländerna Tyskland, Belgien, Nederländerna, Italien och Turkiet.
Idag har Natoländerna USA, Frankrike och Storbritannien kärnvapen.
Häruppe i Norrbotten där jag bor har det tränats i mer än tio år i vår sista vildmark, rennäring och turistnäring har störts. De flesta Natoplan tränas med kärnvapen?

Norrbottens flygflottilj, F 21, har låtit bygga ut vår flygplats för att kunna ta emot riktigt stora plan för 88 miljoner kronor av våra skattepengar.
Det är säkert ingen tillfällighet och kan nog bli till nytta för ett anfall emot ett tredje land. Kirunas Esrange har också en militär funktion och har samarbetat med Nato under träningarna här, de förarlösa planen drönarna har säkert styrts därifrån. På flera andra orter i Sverige har det också tränats fullt synligt för Ryssland i Stockholms skärgård.
I andra delar av landet har det övats inne i orter som Sundsvall, Härnösand och Ånge. Ska befolkningen, alltså vi, bli bombmål i en situation där ett anfall sker från vårt land?
Aurora 17 heter nästa stora krigsövning i Göteborgs skärgård. Varför har man så respektlöst valt just namnet på ett skepp från ryska revolutionen?
USA har idag 6 970 atombomber. Av dem är 1 750 aktiverade. Deras kärnvapen finns på ubåtar och bombplan. Ryssland har idag 7 300 atombomber. Av dem är 1 790 aktiverade. Dessa båda länder redovisar sitt innehav. Ryssland har annars en tiondel i militärbudget mot vad USA har, men kärnvapen har man gott om.

En gång fanns det ett avtal mellan stormakterna, ABM: Anti Ballistikc Movemen. Det betydde att ingen av dessa fick lägga sina kärnvapen nära den andres gränser. År 2002 skrotades detta avtal av Bush i USA. Nu är det fritt fram.
Vi vet att krig är ett djävulsk spel med människors liv. Barn och andra civila får alltid lida. Världens uppväxande barn är värda att vi ser till så att fred är möjligt.
Fred är inte bara krigets motsats utan också möjligheter till att bygga upp länder så att alla människor kan leva säkert och få både mat och vatten.

USA:s nye president Donald Trump tänker modernisera kärnvapnen, vilket betyder att kärnvapen går att använda från mycket långt håll. Den militära upprustningen har tagit fart igen, och vilka fasor kan inte detta leda till? De B61-bomberna som finns går tre meter ner i jorden. Hur blir tryckvågorna då? Törs du tänka dig det? I 6 000 städer i 58 länder har befolkningen sagt nej till kärnvapen. Din stad kan det! FN har samtal om förbud mot kärnvapen. Efter att beslutet om värdlandsavtalet är det ännu svårare att lita på politikerna.

Riv upp värdlandsavtalet. Regerings- och riksdagsmedlemmar borde tänka om. ■

Barbro Midbjer,

medlem i Nato ut ur Norrbotten och Kvinnor för fred

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!