Inspirerande CWI-skola: ”Vi är en världsrörelse”

2018-02-07 16:33:59

foto: CWI
Årets latinamerikanska skola som RS systerpartier deltog i och anordnade blev en succé.

Den 23-28 januari genomfördes CWI:s tionde latinamerikanska kaderskola i São Paulo, Brasilien. Socialister från Brasilien, Chile, Venezuela, Mexiko, USA, Spanien och Tyskland samlades för diskussioner om det politiska läget, varvat med politisk skolning.

Utbrottet av gula febern i São Paulo-­området fick en direkt inverkan på deltagandet, då vissa inte lyckades komma på grund av problem med vaccin. Hela skolan fick i sista stund flyttas, då ett dödsfall i gula febern gjorde att borgmästaren i förstaden där skolan skulle genomföras deklarerade krisläge.

Trots detta präglades skolan av en hög nivå i den politiska debatten. En populär del av skolan, speciellt bland de nyare medlemmarna, var en minikurs i CWI:s historia. Det började med en session om trotskis­mens historia och de olika debatter som har förts inom vänstern efter andra världskriget och följdes av en session om själva CWI, sedan grundandet 1974.
För första gången hade skolan deltagare från Mexiko. Patricia Cruz gav flera rörande skildringar av hur det är att bygga ett socialistiskt alternativ i ett land som är väldigt präglat av våld från staten och drogkartellerna. Bara under den senaste presidenten har en kvarts miljon människor försvunnit, en värre situation än under många av de diktaturer som har präglat kontinenten.
Trots detta kämpar de för att bygga, främst bland ungdomen med arbetet i Elevfacket, men också bland daglönarna i lantbruket och andra kategorier som kämpar för sina rättigheter.

Situationen i USA diskuterades också flitigt. Chris Gray från Socialist Alternative i Minneapolis berättade om motståndet mot Trump, det ökande intresset för socialistiska idéer och rapporterade om valkampanjen i hans stad, där Ginger Jentzen ställde upp som en socialist ”som inte är till salu” i motsats till alla andra politiker, och hon var nära att väljas till kommunfullmäktige.
Intresset var också stort för att höra om kampen i Spanien, speciellt kampen för nationella rättigheter i Katalonien, om vilket Lucas gav målande beskrivningar och visade hur befolkningen reste sig mot försöket att med tusentals poliser skickade från Madrid förhindra omröstningen för katalansk självständighet den 1 oktober ifjol.

De allra flesta i skolan var från själva värdlandet och diskussionen om Brasilien var också en av höjdpunkterna. Skolan präglades inte bara av diskussioner om situationen i världen, utan också en känsla av vara en del av en världsrörelse. Under skolan diskuterades flera internationella solidaritetskampanjer, som Sudan, Palestina och Hongkong. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!