Inspirerande socialistiskt besök från Frankrike

2009-05-09 16:59:31

foto: Per-Åke W
Image 488

– Jag är inte en professionell politiker. Och det är heller inte mitt arbete att vara aktivist. Jag är antikapitalist och revolutionär, och om kapitalismen är internationell så är vår kamp det också.
Så inledde Margaux Leduc från det franska nya antikapitalistiska partiet NPA mötet på ABF-huset i Stockholm onsdag 6 maj. Över 100 personer klämde ihop sig i Brantingsalen för att ta del av ”franska metoder till Sverige”

– Våra liv är mer värda än deras vinst!
Margaux började engagera sig politiskt när hon gick i gymnasiet och en fabrik i Paris skulle avskeda alla anställda och flytta sin produktion utomlands, för utnyttjandet av en billigare arbetskraft. Hon deltog då i arbetarnas strejk och protester. Det är den skolan hon har fått, berättar hon, inte genom böcker eller stora ord.

– Om vi kämpar och slåss i Frankrike är det inte för att vi är speciellt militanta, utan för att vi blir attackerade, sa Margaux sedan och gick in på klasskampen i Frankrike idag.
När Nicolas Sarkozy valdes till Frankrikes president 2007 sa han att han ville ha ett slut på ”legitimiteten av Maj 1968”, ett år av massrevolter och uppror från arbetare som Sarkozy givetvis anser olagligt. Förra våren introducerade han nya lagar som förbjuder arbetare inom kollektivtrafiken och grundskolan att strejka. Attackerna på arbetare och vanligt folk har varit många, men vissa av dessa har också besvarats med massiv kamp. Stödet för Sarkozy har rasat i opinionen.

Resultatet av Sarkozys attacker är att han får ut arbetare och ungdomar på gatorna i ren ilska.
– Sarkozy är den bästa organisatören, skämtade hon, igår gick till och med fångvaktarna ut i strejk!
– Strejk är något viktigt, det är något som avbryter vårt dagliga liv. Det handlar om att ta kontroll över sitt eget liv.

Skol- och studentstrejker pressade tillbaka den dåliga skolreformen i höstas. Hittills i år har två generalstrejker ägt rum i Frankrike, där 3 miljoner människor la ner arbetet den 29 januari och ännu fler den 19 mars.
– Media och politiker säger att vi är radikala, men de ska veta att först är det företagsledningen som är radikal.
– Det är som svar på deras våld som vi kidnappar direktörer, förklarade Margaux. Hon tror inte på våld som metod, men kunde ändå inte låta bli att känna en viss glädje när hon såg en företagschef få två ägg i huvudet.
– Det är inte med en känsla av hämnd som det känns bra när företagschefer får ägg i huvudet, utan känslan av frihet.
– Vi är den farliga klassen. Med bara två små ägg på chefens huvud känner alla vikten av potential och vilka krafter vi har.
– De vet att det redan hänt flera gånger och att vi har tyngd, det fattas bara medvetenhet för att bygga socialism för det 21:a århundradet, sa Margaux och syftade på de revolutioner som fört samhället framåt genom historien.

Den fördjupade ekonomiska krisen och den växande arbetslösheten, tillsammans med hårdare attacker på levnadsstandarden, leder varje dag fram till en allt explosivare social situation.
– Det är en ekologisk, social och politisk jordbävning. Efter en sådan här stor jordbävning kommer världen aldrig att bli densamma, sa Margaux Leduc.
– Så länge inte krisen betalas av kapitalisterna själva kommer krisen att vara en total katastrof för alla förtryckta.

Förr oss vanligt folk, menade Margaux, att en kris antingen kan leda till något bättre eller till något ännu värre.
– Vi antikapitalister har ett ansvar i den här krisen, sa hon.
Socialisters ansvar är att visa på en väg framåt. Att när cheferna ber arbetarna att vara ”förstående” och inte bråka och när socialdemokrater går med på lönesänkningar och ber arbetarna att ”vänta till valet”, då måste socialister uppmana till kamp. Socialisters roll är dels att vara fackligt aktiva själva på sina egna arbetsplatser, skolor och universitet, dels att organisera fler.

– De finns de som i namn av socialismen, eller till och med kommunismen, har skurit ner vår välfärd. Men arbetarklassen är inte representerad av dessa organisationer! utropade Margaux som inte är förvånad över att det finns de som är skeptiska till politiker i allmänhet.
Det behövs ett verkligt arbetarparti för att bekämpa högerns attacker, socialdemokratiska vilseledningar och svek, och för en väg fram till ett klasslöst demokratiskt samhälle.
– Arbetare och förtryckta har inte haft något parti på länge. Med NPA har vi samlat både tidigare aktivister och de som aldrig varit aktiva i någon organisation.

För alla valda representanter för arbetarklassen är det grundläggande att dessa har en vanlig arbetarlön, inga förmåner och är avsättbara när som helst. Margaux berättade att demokratin inom det nya antikapitalistiska partiet NPA är väldigt viktigt, men också kräver mycket.
– För att bygga ett demokratiskt parti behövs att medlemmarna är aktiva, tar ansvar och betalar medlemsavgift.

Efter en otroligt peppande inledning om kampen för socialism avslutade Margaux Lebec:
– Krisen har visat att man inte kan göra kapitalismen mer moralisk, vi måste avskaffa den.
– Alla sociala rättigheter har vi kämpat till oss och det tillhör oss. ”Tout est a nous” heter vår tidning efter sången ”Allt tillhör oss, ingenting tillhör dem, de har snott allt”.
– Den enda vägen är kampen och kampen in i det sista!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!