”Inte bara kan, det kommer att hända i USA”

2011-08-17 13:54:29
Offensiv har tidigare rapporterat om de omfattande protesterna i Wisconsin, USA. Tiotusentals arbetare, studerande och elever gick ut på gatorna för att protestera mot nedskärningar och antifackliga lagförslag.

Under CWI:s sommarskola i Belgien i slutet av juli träffade Offensiv Griffin Buell, medlem i Socialist Alternative (CWI:s anhängare i USA).

Vilken roll spelade Socialist Alternative i protesterna i Wisconsin?
– Protesterna bröt ut samtidigt som vi hade partisyrelse, så den avbröts och kamrater åkte istället till protesterna för att delta och ingripa. På plats delade vi ut flygblad med rubriken ”Hur kan högerns attacker bemötas?”. Vi hade även minst ett offentligt möte som samlade många och en heltida­re på plats under hela den tid som protesterna pågick. Vi menade på att nästa steg borde vara en generalstrejk. Men fackledningen vägrade, trots att ­alla som deltog i protesterna ­krävde just en generalstrejk!

Hur ser det ut nu, efter protesterna?
– Socialist Alternative har nu vår första partiförening i Wisconsin med nio kamrater som alla värvades ur denna proteströrelse.

Vilka lärdomar har Socialist Alternative dragit av protesterna?
– Den viktigaste slutsatsen är att det inte bara kan hända i USA, det kommer att hända! Vi har sett under en längre tid att vänstern varit demoraliserad, men detta visar ändå på den underliggande ilskan som finns bland arbetare och arbetslösa.

Carolina Löf

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!