”Inte under 25 000!” kräver sjuksköterskestudenter

2013-11-04 15:33:04
Sjuksköterskestudenterna hade ånyo en demonstration med krav på en höjd ingångslön, torsdagen den 24 oktober. Förut var det ”inte under 24 000 kronor” i ingångslön som gällde, men numer är det 25 000 kronor som rörelsen kräver.

Strax över 100 personer hade tagit sig till Södermalmstorg för att delta på manifestationen. Under manifestationens gång delades det ut flygblad och pins med krav på en höjd ingångslön. 
Flera tal hölls dessutom och Ebba von Sydow, tillsammans med Ida Breijer, spelade en låt om vårdens betydelse. Olika talkörer skanderades också, som exempelvis “Ropen skalla – 25 000 åt alla!”.
– Ett kvinnodominerat yrke som detta får inte vara ett sådant låglöneyrke! En höjd ingångslön för sjuksköterskor är ett steg mot ett mer jämställt samhälle, sa Martin Höjman, en av talespersonerna för rörelsen i Stockholm i ett av talen.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer kravet på höjd ingångslön för sjuksköterskor, men kampen måste samtidigt utvecklas till att bli en kamp mot den högerpolitik som har fördärvat hela den offentliga sektorn, med krav på mer resurser och ett stopp på nedskärningar och privatiseringar. Att missnöjet över den låga lönen är stort märktes bland de som Offensiv pratade med under manifestationen.

Varför är du här idag?
– För att det ska fungera överhuvudtaget, om sjuksköterskor ska få bättre löner behöver vi gå ihop. Vården och skolan är det som värderas högst i människors ögon, ändå är det där lönerna är som lägst sett till utbildningstiden. Det är ingen slump att det ser ut såhär i de kvinnodominerade yrkena, sa Joel Millberg, sjuksköterskestudent på Röda korsets högskola.
– Jag brinner för mitt yrke och värderar min utbildning. Det är viktigt att statusen höjs, genom att kämpa för en högre lön. Löneutvecklingen idag är väldigt dålig, sa Anna Liebert, en av talespersonerna för rörelsen i Stockholm.

Vad behöver göras för att få igenom kravet på höjd ingångslön?
– Vi behöver enas i kamp. I slutet av 1800-talet slöt man sig ihop och ställde gemensamma krav. Då fanns inga rättigheter för arbetare, utan det vann man via sådana metoder. En höjd ingångslön tror jag också skulle få fler att utbilda sig till yrket, och då skulle vi också bli fler ute på arbetsplatserna, sa Joel Millberg.
– Vi behöver stöd från allmänheten, att mer press sätts på arbetsgivaren. Vi behöver tillsammans gå ihop och ena oss i den här frågan, sa Anna Liebert.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!