Irakiska flyktingar kämpar för asylrätten

2016-11-22 13:22:32

foto: Mattias Bernhardsson
Sadjad Aljaari.

Söndagen den 13 december startade en protest på Mynttorget i Stockholm genomförd av irakiska flyktingar för deras rätt att stanna i Sverige. 

De var på plats mellan kl 10-18 på söndagen och återigen på måndagen. 

Demonstrationens huvudkrav var ”Inga fler deportationer till Irak” och många av demonstranter som Offensiv pratatade med tog upp den svenska regeringens hyckleri, där Utrikesdepartementet å ena sidan avråder svenskar från att resa till Afghanistan då det är för farligt, medan regeringen å andra sidan förbereder massutvisningar till samma land.

Många undrade över hur de skulle bära sig åt för att nå ut i media, för att få svenskar att komma och visa sin solidaritet.

– Om jag tvingas tillbaka till till Irak dör jag, berättar Sadjad Aljaari, 23 år.

I Irak jobbade han för ett privat säkerhetsföretag som skyddade den svenska ambassaden. Hotbilden det medför är stor som situationen i Irak ser ut idag.

– Jag kom till Sverige för ett och ett halvt år sen. Jag väntar på min första intervju med Migrationsverket, berättar Sadjad.

Sadjad och 150 andra flyktingar trängdes ihop i en gammal förskolebyggnad i Umeå. De fick veta att det bara var för en vecka, men det blev två månader innan han flyttades vidare till Pajala. 

– Jag frös mycket. Jag och många andra saknade vinterkläder. Det bästa med att komma till Sverige är alla vänliga människor som har hjälpt oss, berättar Sadjad.

Dagersättningen på 24 kronor ska enligt Migrationsverket räcka till både mat, hygienartiklar och kläder. Men det gör det inte på långa vägar. Precis som i hela landet var det vanliga ortsbor som hjälpte till med kläder och annat. Idag bor Sadjad på en flyktingförläggning i Sandviken.

I dessa tider då regeringen trappar upp utvisningstempot och därigenom hänsynslöst skickar människor till krig och förföljelse är det viktigare än någonsin att visa sin solidaritet med flyktingar.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar alla att stödja flyktingarnas kamp för rätten till asyl. Det har förekommit flera liknande protester tidigare där bland annat afghanska och syriska flyktingar har protesterat, och det lär inte bli den sista. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!