Irakiska flyktingar: Var är säkerheten och våra rättigheter?

2010-03-24 16:48:08
”Varför ger de oss inte möjligheten att leva våra liv”, un­drade de 100 irakiska flyk- tingar som samlades utanför Migrationsverket för att protestera mot de systematiska avslagen på asylansökningarna och tvångsavvisningar­na till Irak. Samtidigt var en delegation från Irakiska Asylkommittén inbjuden till ett möte med Migrationsverkets Mikael Ribbenvik.

Strax före manifestationen och mötet med migrationsverket hade 175 ansökningar om verkställighetshinder av avvisningar insamlats för att skick­as till Migrationsverket, gemensamt med ansökningar från övriga landet. Detta var en del av den landsomfattande Aktion 2010, som bland annat Bergsjöns församling i Göteborg och Irakiska Asylkommittén, där medlemmar ur Rättvisepartiet Socialisterna är aktiva, har drivit. Totalt har över tusen ansökningar samlats in.
Proteströrelsen för asylrätt åt irakiska flyktingar växer sig allt större. Det står klart att de kontinuerliga demonstrationerna har satt en sådan press på Migrationsverket att det har tvingats till eftergifter för rörelsens delkrav om ett möte med myndighetens ansvarige för bedömningen av säkerhetsläget i Irak. Hundra personer höll en manifestation utanför Mi­grationsverkets lokaler i Malmö för att sätta tryck bakom de krav som framfördes av tremannadelegationen inne på mötet.

Bishar Jawaad, aktiv i Irakiska Asylkommittén och en av delegater­na, intervjuades av Offensiv efter mötet med Mikael Ribbenvik.
Bishar Jaweed berättade att Mikael Ribbenvik lovade att Migrationsverket inom tre månader återigen kommer att skicka en delegation till Irak för att göra en ny bedömning av säkerhetsläget.
Tidigare bedömningar har gjorts från bepansrade bilar es­korterade av amerikansk militär.
– Men om ni åker, sitt inte i Gröna Zonen [hårt bevakat myndighetskoncentrerat område i Bagdad], åk ut bland folket och se verkligheten, uppmanade Bishar Jaweed Migrationsver­ket.

Det är det politiska etablissemangets beslut som har lett fram till den desperata situation som många flyktingar idag befinner sig i.
Därför mås­te kampen för asylrätten politiseras och rikta sig mot alla politiker som försvarar kapitalets intressen samtidigt som de sparkar på de allra svagaste i samhället.

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!