Iran: Frige de politiska fångarna!

2009-05-20 11:52:01
På första maj utlyste samtliga fristående fackliga organisationer, socialistiska och kommunistiska, i Iran en gemensam manifestation, ett massmöte i en av Teherans parker.

Flera dagar innan 1 maj-demonstrationen startade förföljelsen och arre­sterandet av arbetarledare, också fa- miljemedlemmar trakasserades och fängslades.
Trots denna repression samlades över 2 000 aktivister, fackligt aktiva och socialister på den internationella arbetarklassens kampdag.
Från flera håll i Teheran marscherade man gemensamt mot parken där 1 maj-firandet skulle börja. Tusentals poliser och islamiska säkerhetsvakter stationerades ut runt Laleh Park från tidig morgon, detta för att hindra arbetarna att samlas senare på kvällen.

När arbetarna började samlas kom attacken.
Det brutala anfallet från regimens styrkor inleddes snabbt. Med batong­er och knivar slogs protesten ned och 150 arresterades.
Fortfarande nu två veckor efter 1 maj sitter närmare 100 personer fäng­slade i Evinfängelset, ett ökänt fängelse där politiska motståndare till re- gimen torteras och mördas. Bland de fängslade finns flera kända arbetarledare och representanter för Vahed, bussförarnas fackförening.

Den iranska diktaturen såg enigheten från arbetarrörelsens organisationer som ett stort hot. Regimen är medveten om arbetarklassens styrka. Det var på grund av rädslan för att rörelsen skulle spridas som regimen valde att brutalt slå ned protesten och massarrestera aktivister.
I Sverige och på andra platser runt om i världen har demonstrationer nyligen genomförts för att de politiska fångarna ovillkorligen måste friges.
Stoppa repressionen – för demokratiska fri- och rättigheter!


Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!