Iran: Tisdag – protestdag

2011-03-07 13:05:42
Tiotusentals iranier demonstrerade mot regimen i Teheran, Shiraz, Tabriz, Isfahan och många andra städer den 10 esfand (1 mars). Detta som den första i en av serie av protester på tisdagar (1, 8, 15 mars), trots brutal repression från regimen.
Protesterna har radikaliserats och spridits. Huvudkravet är nu att regimen ska falla.
Ungdomar spelar en viktig roll i protesterna. Talkörerna ropade: ’’Ned med diktatur’’och ’’Frige de politiska fångarna’’!
Polis, milis och civilklädda säkerhetsstyrkor attackerade protesterna. Många skadades och hundratals har gripits.
Regimen använde också kemisk gas i stället för tårgas mot protesterna.
Demonstrationerna fortsätter nästa tisdag ( 8 mars, internationella kvinnodagen). Över 68 000 personer är nu samlade i facebookgrupper som heter 25 bahman (14 februari,  den första protestdagen i år), som spelar en liknande roll som 6 april-facebookgrupperna i Egypten.
Hamid Azar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!