Iranska kvinnor vill samla motståndet

2007-11-14 12:38:29

foto: Ulrika Waaranperä
Sedika Mohammadi och Masomeh Piroti Dehbekri (t h) talade inför de omkring 25 personer som deltog på Karzars seminarium den 11 november.

Ett tjugotal personer deltog i ett seminarium om kampen mot regimen i Iran och mot USA:s krigsplaner, arrangerat av Karzar. Rättvisepartiet Socialisterna var inbjudna för att berätta om kvinnokampen i Sverige. Karzar vill uppmärksamma och stödja de iranska kvinnornas kamp:
– Karzar vill som en högtalare sprida deras röster över världen, förklarade Sedika Mohammadi, en av arrangörerna.

Karzar bildades för två år sedan med målet att samla alla de olika iranska kvinnorörelserna. Organisationen finns idag i nästan alla europeiska länder och arrangerade två stora 8 mars-demonstrationer i Holland år 2006 och 2007.

Mot krig och imperialism

De har två paroller: Nej till reaktionära krafter och Nej till imperialismen. I övrigt har man som organisation ingen uttalad politisk linje. Masomeh Piroti Dehbekri säger dock att ungefär 95 procent av medlemmarna är socialister.
Det märks på talarna, som betonar att reformer inte har visat sig vara tillräckliga för att befria kvinnorna från det dubbla förtrycket: det ekonomiska och det patriarkala och att de attacker som sker mot kvinnor, mot arbetare och mot studenter i Iran måste bemötas med en kraftfull rörelse.
I publiken sitter också många som har ett förflutet i den kommunistiska kampen i Iran – en vanlig anledning till att de lämnat sitt hemland. Bland Karzars medlemmar, liksom bland mötesdeltagarna, är de flesta kvinnor.
Den här söndagen hänger bilder på väggarna både från Karzars demonstrationer och från kampen mot shahen på 1970-talet. En av bilderna visar hur gatorna fylldes med kvinnor – utan slöjor – i massdemonstrationer när Ayatollah Khomeini tagit makten.
Regimkritikerna förföljdes, torterades och mördades. Motståndet fördrevs upp i bergen. Också därifrån finns bilder. Några av dem föreställer mötesdeltagare, deras män eller gamla bekanta. Många av dem som kommit idag känner varandra sedan tiden i Iran, särskilt de som kommer från de kurdiska delarna.
En av de få manliga deltagarna säger att han kände en handfull av de 20-25 personer som finns i rummet redan innan han flydde till Sverige för snart 20 år sedan.
Det som nu pågår i Iran slår hårdast mot kvinnor: både de skärpta religiösa lagarna och det överhängande krigshotet från USA.

Kvinnor drabbas hårdast

– Vi måste inse vad som kommer efter kriget: kvinnor i Iran kommer att få det ännu sämre, bli ännu fattigare, sa Masomeh Piroti Dehbekri.
Även om situationen i Sverige på många sätt är helt annorlunda än den i Iran, existerar det dubbla förtrycket även här. Rättvisepartiet Socialisterna var inbjudna för att berätta om kvinnors och arbetares kamp i Sverige.
Karzar vill samarbeta med alla radikala vänster- och antikrigsrörelser, som finns runt om i Europa för att bygga ett motstånd både mot regimen i Iran och imperalismens krig och sanktioner.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!