Irland: Barn döms efter protest

2016-10-27 15:58:52
En 17-årig student som protesterade mot vattenavgifterna på Irland i november 2014 har skandalöst blivit dömd för olaga frihetsberövande av den dåvarande vice premiärministern och ledaren för Labour Party [motsvarande Socialdemokraterna] Joan Burton den 21 oktober.

Uppemot 100 protesterande samlades utanför barn- och ungdomsdomstolen i Dublin tidigt på fredag morgon i hopp om att domaren skulle avfärda fallet då ”bevisen” för brottet är minst sagt bristfälliga. ”Bevisen” innehöll:

  1. Han kan ha ropat slagord i en megafon vid ett tillfälle.
  2. Han gick omkring.
  3. Han satt ned och uppmanade andra att också göra det.
  4. Han viftade med sina armar.
  5. Han filmade Joan Burton och sade ”Prata med oss, Joan”.

Domaren fann honom skyldig men gav honom ett villkorligt beviljande av ansvarsfrihet vilket innebär att ingen dom kommer att falla så länge han visar ett gott uppförande de nästkommande nio månaderna. Domen är skandalös och borde rivas upp.

Nu har ett prejudikat satts. Det är tydligt för alla att det politiska och rättsliga etablissemanget gör sig redo för åtalen nästa år, då Paul Murphy (medlem i Socialist Party, CWI Irland, samt parlamentsledamot för valsamarbetskoalitionen Antiåtstramningsalliansen, AAA) och 17 andra ställs inför rätta i liknande fall. De lägger grunden för att fängsla de som protesterar. Om de 18 andra anses skyldiga är det troligt att vissa – om inte alla – kommer att dömas till fängelse. 

Om Paul Murphy döms till över sex månader i fängelse kommer han att bli av med sin parlamentsplats och därmed sitt AAA-mandat som han vann tack vare den enorma kampvågen mot vattenavgifterna.

Det handlar också om att kriminalisera antiåtstramnings- och antivattenavgifterrörelserna. Det politiska etablissemanget är arga över att de har tvingats göra en så stor eftergift på deras åtstramningsplaner vad gäller vattenavgifterna. De vill göra det tydligt att ”Detta är vad som händer om du går över gränsen”.

Men det kommer också ur en växande rädsla över att vänstern vinner stöd hos hundratusentals arbetare och unga som är äcklade av och arga över regeringens brutala åtstramningar. Nu vill man utmåla de som tog till kamp och organiserade massrörelser i motstånd mot åtstramningarna, som AAA och Socialist Party, som våldsamma demonstranter. Precis som advokaten i rättegången sade: ”Detta är ett recept för totalitarism”.

Allvaret i denna attack kan inte underskattas. Beslutet innehåller också viktiga lärdomar för arbetare och fackföreningar. De senaste månaderna har fått regeringen i gungning efter återkomsten av strejkaktioner utförda av spårvagnsförare, bussförare, handelsanställda och nu även lärare och polisen. Det är en effekt av regeringens påståenden om en växande ekonomisk tillväxt som nu arbetare vill få ta del av.

Kommer rätten och staten nu att använda liknande metoder mot arbetare som tar till militant kamp? Kommer arbetare som anordnar strejkvaktskedjor mot sina arbetsgivare bli skyldiga till olaga frihetsberövande av sina chefer? Denna attack mot grundläggande demokratiska rättigheter måste vi göra motstånd mot.

Kampanjgruppen Jobstown Not Guilty uppmanar till en landsomfattande protestdag i Irland och internationellt lördagen den 29 oktober för att visa sin solidaritet med den unga studenten och de andra 18 protesterande som kommer att ställas inför rätta nästa år och för att kräva att attacken mot den demokratiska rätten att protestera stoppas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!