Irland: ”En demonstration räcker inte – utlys generalstrejk”

2010-12-01 17:35:47
Enligt ICTI, irländska LO, var det över 100 000 som demonstrerade i Dublin den 27 november mot regeringens, EU:s och IMF:s krispaket.
Demonstrationen måste bli början till en massiv kam­panj mot jobb- och välfärds­slakten. Utlys en general- strejk innan den 7 december, manar Socialist Party (CWI på Irland).

Nedskärningar och skattehöjningar betyder att en redan svår situation blir än sämre. Uppemot 90 000 jobb kan försvinna, enligt irländska LO. Permanent massarbetslöshet och en ny våg av massutvandring väntar.
Den irländska arbetarklassen offras för att rädda euron och kapitalis­men. Och efter utpressningen mot Irland är Portugal ”marknadens” nästa mål.

Vem kan besegra denna ”marknad”?
Inte socialdemokratiska Labour. Labour ämnar inte riva upp de nedskärningar som finns i regeringens, som leds av högerpartiet Fianna Fá­il, budgetförslag. Både Labour och Fine Gael (ett oppositionsparti som är en blandning av M och FP) har lovat EU och IMF att budgetunderskottet ska ned till motsvarande 3 procent av BNP 2010.
Bara kollektiv kamp kan stoppa attackerna. Fackföreningarna är potentiellt den starkaste kraften i samhället.
Demonstrationen den 27 november gav en liten glimt av denna styrka. En demonstration räcker emellertid inte. Strejken är arbetar­klassens starkaste vapen.

ICTU bör omedelbart utlysa en endags generalstrejk, som det första steget i en kampanj med strejker och massdemonstrationer för att fälla regeringen och stoppa nedskärningar­na.
En sådan kampanj skulle också ge ett klart besked om vad som väntar en framtida Labour-Fine Gael-regering om den försöker genomfö- ra sina nedskärningar.
Det finns egentligen bara ett effektivt sätt att hejda krisen och det är att avskaffa kapitalismen. Istället för en kollapsande marknadsekono­mi krävs socialism.
Socialist Party (CWI Irland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!