Irland: Facket sviker

2009-04-01 16:30:40




Offensiv har tidigare rapporterat om de stora protester som har ägt rum på krisdrabbade Irland och om den generalstrejk som skulle ha börjat i måndags.
ICTU (motsvarar LO) har nu ställt in generalstrejken, trots ett mandat från medlemmarna, och återgått till förhandlingsbordet med en regering som hotar med lönesänkningar, universitetsavgifter, nedläggning av flera sjukhus med mera.

Redan i höstas tog irländarna, med studenter och pensionärer i leden, till gatorna för att protestera mot regeringens lösning till krisen som baserades på massiva nedskärningar inom vården och skolan.
Protesterna lyckades få regeringen att backa i vissa frågor. Men ekonomins störtdykning i januari och införandet av pensionsavgifter för of- fentligt anställda (som i verkligheten innebär en lönesänkning uppemot 10 procent) fick 120 000 personer ut på Dublins gator den 21 februari. En omröstning om en generalstrejk utlystes omgående av ICTU.
Trots det överväldigande stöd förslaget fick bland gräsrötterna ställde ledningen in strejken med anledning av att de skulle återgå till förhandlingsbordet med finansministern, men utan att ställa några krav. Socialist Party (CWI Irland) hade tidigt varnat för att fackets byråkratiska ledning inte ville genomföra en radikal aktion, utan snarare ville inbjudas till samtal med regeringen.

Irlands premiärminister Brian Cowan har under tiden meddelat att en nödbudget – den tredje och hårdaste sedan i oktober – ska läggas fram nästa vecka. Då kan arbetarklassen räkna med nya dramatiska försämringar i sin levnadsstandard, där sjukvården och barnbidragen är un­der hot.
Samtidigt som arbetslösheten ökar i en rasande takt och har fördubblats till 9,2 procent på mindre än ett år, har regeringen röstat ner ett förslag att sätta ett tak på 300 000 euro (3,3 miljoner kronor) om året på bankirer­nas löner. De anser det orimligt att de som har orsakat krisen ”bara” ska tjäna 15 gånger minimilönen.
Trots fackets svek finns det ändå en gnista av kampvilja bland folket. Waterford Crystals fabrik ockuperades i 8 veckor av varslade arbetare fram till desss att den såldes i förra veckan, men 100 jobb räddades tack vare arbetarnas snabba ingripande.

Med Socialist Party som en av initiativtagarna har studentrörelsen FEE (Free Education for Everyone) organiserat stora protester mot universitetsavgifter och fått ett brett stöd bland ungdomar.
Samtidigt krävs det en större massrörelse för att fälla regeringen som fördjupar en kris orsakat av en aggressiv nyliberal politik med nylibe­rala lösningar och bestraffar de mest utsatta i samhället.

John Tumpane

EU-valet ▼

Joe Higgins som har suttit i det irländska parlamentet för Socialist Party (1997-2007) kandiderar till EU-valet i Dublins valkrets där han fick 5,5 procent av rösterna 2004.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!