Irland: Historiskt aborträttsbeslut ett resultat av kamp

2017-12-20 23:13:21

foto: William Murphy / Wikimedia Commons
Kampen har återigen pressat makthavarna.

I ett historiskt beslut på Irland har en särskild parlaments­kommitté rekommenderat obegränsad tillgång till abort upp till 12 veckor – en åtgärd som skulle tillgodose 92 procent av alla aborter. En folkomröstning för att ta bort det 8:e tillägget i grundlagen om förbud mot abort rekommenderades också. Sinn Féin var det enda partiet som röstade mot.

Irland och Malta är de enda EU-länder där abort är olagligt. Detta återspeglar den irländska statens extremt reaktionära inställning till kvinnors rättigheter att kontrollera sina egna kroppar, bland annat att bestämma när och om de ska få barn. Samma partier som denna vecka stödde aborträtt röstade för blott fyra år sedan för att bara ge abort när kvinnans liv var i fara och besluta om 14 års fängelsestraff för alla som hjälpte eller fick abort.

Vad orsakade denna förändring hos de etablissemangspartier som är så kopplade till den katolska kyrkan? Förändringen tvingades fram av rörelsen utanför parlamentet, särskilt de senaste åren, vilket tvingade partierna att hantera den nya verkligheten.
I synnerhet talade många parlamentsledamöter om den utbredda användningen av medicinska abortpiller på internet som gör status quo ohållbar. Socialist Partys medlemmar och den socialistiska feministgruppen ROSA har spelat huvudrollen för att öka vetskapen om abortpiller och ROSA var den enda gruppen som i praktiken gjort dem tillgängliga genom ett samarbete med Women on Web, den största internationella läkarledda onlinetjänsten som ger piller i länder där abort är olagligt.
Irland har sett en växande stämning för att avskaffa abortförbudet, särskilt bland ungdomar. En djup radikalisering har skett bland ungdomar och kvinnor, och tröjor med aborträttslogans används rutinmässigt av tusentals varje dag.

Parlamentsutskottets rekommendationer är en viktig milstolpe, men måste nu gå igenom parlamentet. Det kommer vara avgörande för aborträttsrörelsen att hålla uppe pressen för att behålla rekommendationerna och till och med gå längre. Till exempel är abort efter 12 veckor också nödvändigt att kämpa för. Demonstrationer bör utlysas av rörelsen när debatten äger rum i parlamentet Dáil.
En folkomröstning är nödvändig för att avskaffa det konstitutionella förbudet och förväntas i maj eller juni. Det kommer sannolikt att vara ett stort deltagande i samhället, mycket mer än omröstningen om ”samkönade äktenskap”.
Det finns stor potential för en socialistisk feministisk pol i den folkomröstningskampen och för ROSA och Socialist Party att vara en attraktiv kraft för de bästa, mest ifrågasättande och mest politiska ungdomarna och kvinnorna som är arga på abortförbud, men som också ifrågasätter den växande sexismen och våldet som hänger ihop med kapitalismen.

2018 lovar att vara ett nyckelår för kvinnors rättigheter i Irland. Kampen för en verklig rätt att välja betyder också att kämpa för ett socialistiskt samhälle där alla garanteras anständigt boende, en inkomst som går att leva på och gratis barnomsorg för alla, utöver de fulla reproduktiva rättigheterna. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!