Irland laddar för generalstrejk

2009-02-26 00:43:07
Det finns många paralleller mellan Irland och Island, två öar i Europa där en aggressiv nyliberal politik har bedrivits sedan början av 1990-talet – och som under en tid räknades som några av världens rikaste länder, åtminstone på papperet. Men istället för att förbättra livet för invånarna blev resultatet ökade klassklyftor me­dan makteliten blev allt mer korrumperad och girig.
En kamp med revolutionära inslag har redan inletts på Island och den har spridits till Irland. Den irländska regeringen, ledd av högerkonservati­va Fianna Fáil och där även De gröna ingår, har svarat på krisen genom att införa massiva nedskärningar samtidigt som de belönat ­bankirerna.
Regeringens attacker har riktats mot utbildning och sjukvård, något som slår hårdast mot de svagaste grupperna i samhället – barn och pensionärer. Regeringen var dock tvungen att backa på några punkter efter stora protester i november då tusentals demonstrerade utanför parlamentet varje dag, den största manifestationen samlade uppemot 60 000 till en protest mot skolnedskärningar-na i december. Trots att kamprörelsen vunnit framgångar har politikerna ändå fortsatt med sin nedskärningspolitik och samtidigt ställde finansministern Brian Lenihan upp med en bankgaranti på 400 miljarder euro (4 500 miljarder kronor).

Finansministern har redan tvingats förstatliga en bank och för två veckor sedan fick två banker sju miljarder euro (79 miljarder kronor) i statligt stöd. Samma vecka som de två bankerna fick miljardstöd meddelade regeringen att den offentliga sektorns budget skulle bantas med två miljarder euro (23 miljarder kronor) och att alla offentligt anställda skulle få höjd skatt i form av en pensionsavgift på 10 procent. Den nya straffskatten innebär en lönesänkning, som slår särskilt hårt mot lågavlönade i den of- fentliga sektorn.
Regeringen har bedrivit en hård propagandakampanj mot de offentligt anställdas jobbtrygghet och pensioner. Man kräver att de ska acceptera försämringar för att på så sätt vi­sa ”solidaritet” med avskedade privat- anställda. Det är ett cyniskt försök att splittra arbetarklassen och rikta ilskan mot dem som har ”lyxen” att ha ett jobb istället för mot dem som orsaka-de krisen.
Men ICTU (irländska LO) har lyckats hålla samman medlemmarna och i lördags när 120 000 marscherade i Dublin deltog demonstranter från hela samhället. En delegation skickades från Waterford Crystal, en fabrik som arbetarna ockuperat för att rädda jobben.

Joe Higgins, före detta parlamentsledamot för Socialist Party (CWI Irland) uppmanade under demonstra- tionen fackföreningsrörelsen att ta fasta på den ilska som finns och utlysa en riksomfattande strejk. ”Denna demonstration är fantastisk, men nu måste ICTU mana till strejk” (The Sunday Times den 22 februari).
Tisdagen den 26 februari tog ICTU beslutet att varsla om strejk den 30 mars. Fackets medlemmar ska nu rösta om man ska strejka eller ej. I de fackförbund som tidigare genomfört liknande omröstningar har en klar majoritet sagt ja.

Den 26 januari genomför offentligfacket CPSU en endagsstrejk mot regeringens nya pensionsavgift. Och i dagarna blev det klart att också medlemmarna i ett annat offentligfack, PSEU; röstat för strejk mot pensions­avgiften.
Även polisen deltog i demonstrationerna i torsdags och lördags. Att polisen står på samma sida av barrikaderna som allmänheten borde oroa politikerna. Samtidigt har militärfack­et sagt att man inte vill att armén ska användas för att bryta eventuella strejker.
Nästan varje dag avslöjas kapitalismen i form av nya bankskandaler. Opinionsundersökningar visar att stödet för Fianna Fáil har halverats. Partiet, som har dominerat Irland oavbrutet sedan självständigheten, kommer nu på tredje plats medan stödet till socialdemokratiska Labour har fördubblats. Trots att Labour inte är något egentligt alternativ uttrycker de förändrade stämningarna att Irlands politiska karta håller på att ritas om, precis som vi har sett på Island.
Det finns emellertid en viktig skillnad mellan Irland och Island och det är att Socialist Party (CWI) finns på Irland och har erövrat en ganska stark ställning på ön. Under den tidigare högkonjunkturen 1997-2007 fanns partiet representerat i parlamentet. Och nu när kapitalismen håller på att drunkna är det många skribenter som erkänner att den socialistiska politik partiet kämpar för inte längre är så främmande; ett förstatligande av banker och vissa industrier kan behövas. Partiet har ingripit i och organiserat stöd till kampen på Waterford Crytal och varit en aktiv och synlig del av alla demonstrationer hittills.
Det är bara en tidsfråga innan Irlands regering går samma väg som Islands och Lettlands.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!