Irland: Ockupation för jobben

2009-02-11 18:53:34
Sedan mer än en vecka tillbaka är glasbruket Waterford Crystal ockuperat av arbetarna. Striden gäller jobben.

Waterford Crystal är ett av Irlands äldsta och mest kända lyxmärken som tillverkar kristallglas i Irlands femte största stad, Waterford. Det är ett företag som arbetarna har byggt upp under många decennier men som har kommit under hårt tryck de sena-ste åren. I början av januari gick bolaget i konkurs och sen dess har konkursförvaltaren haft i uppdrag att hitta en ny ägare.

Den 30 januari spreds ett ryk­te på fabriken att den skulle stän­gas samma dag för att underlätta en försäljning av varumärket till spekulanter utan att garantera jobben för de 700 anställda.
Inom några minuter hade 300 arbetare ockuperat fabriken och deras blixtrespons lämnade fack­et utan annat alternativ än att stö­dja ockupationen.
En hastigt arrangerad demonstration in i staden samlade 2 000 personer, och medlemmar i Socialist Party (CWI Irland) reste ner från Dublin för att visa sitt stöd och dela ut flygblad, i vilka kravet ställdes på ett omgående förstatligande av Waterford Crystal.  
Två dagar senare, medan ock­upationen fortsatte, samlades alla 700 anställda på fabriken tillsammans med fackliga ledare. Bland annat beslutade man om ett massflygblad för att öka stödet för sin aktion. Facket fick stöd av majoriteten för krav på att regeringen skulle lova stöd till privatföretag som skulle köpa bolaget och rädda minst 300 av jobben. Flera arbetare reste även förslaget om att förstatligandekravet skulle tas upp i flygbladet.
Och ett ökat stöd har ockupationen fått. 6 000 personer deltog i en manifestation i Waterford den 4 februari.
Det var samma dag som       15 000 studenter marscherade i Dublin och regeringen rev upp kollektivavtalet med de offentliga anställda.

Ockupationen har nu pågått i drygt en vecka. Arbetarna har visat sin kampvilja och tydligt ställt sina krav, de har satt press på facket och regeringen och förankrat sin aktion bland folket. De tänker inte ge upp.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!