Irland på marsch för aborträtten

2012-10-10 14:31:15


Rita Harrold.

Den 29 september demonstrerade 2 500 mestadels unga kvinnor för aborträtt
på Irland.
Detta innebär att en ny rörelse är under uppsegling
och att världens hårdaste ­abortlagstiftning snabbast möjligt bör leta efter nödutgången.

Bara Chile under diktatorn Pinochet införde en lika hård abortlag som Irland – att det är inskrivet i konstitutionen att abort är förbjudet.
Religiösa högerkrafter fick ­igenom den konstitutionella kriminalisering­en på 1980-talet med hjälp av högerpartiet Fine Gael och Labour.
År 1992 blev abort den största inrikespolitiska frågan i och med det så kallade X case. Flickan – som i offentligheten kom att kallas X – var ­bara 14 år när hon blev våldtagen av en granne och i och med detta gravid. När det kom till justitiekanslerns kännedom att X planerade att resa till England för att genomföra abort såg han till att resa fallet i högsta domstolen för att förhindra henne att lämna landet.
Detta provocerade fram ett uppror bland unga tjejer. De bokstavligen rymde från skolor där nunnorna försökte hålla dem inlåsta och ­samlades i demonstrationer med budskapet ”Let her go”. På den största demonstrationen deltog 10 000 människor.
–  Detta förändrade klimatet. För första gången kunde man prata om aborträtt utan att framstå som ett monster, berättar Ruth Coppinger – kommunfullmäktigeledamot för Socialist Party på Irland (Rättvisepartiet Socialisternas systerparti).

Trycket underifrån tvingade Hög­sta Domstolen att riva upp sitt första beslut och ge flickan rätt att åka till England för abort. Under efterspelet genomfördes också en folkomröstning där majoriteten var för att kvinnor som är självmordsbenägna ska få göra abort lagligt, att staten inte ska kunna hindra kvinnor att resa utomlands för att göra abort och att det inte ska vara olagligt att sprida informa­tion om abort.
Trots det starka folkliga stödet har ännu inte rätten till abort om kvinnans liv är i fara införts i lagen. Sju regeringar har styrt under tiden och ingen har velat utmana katolska kyrkans makt.

Tidigare i år gjorde Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter ett nedslag på Irland angående bristen på aborträtt. Detta föranledde en av Socialist Partys ledamöter i parlamentet att lägga fram en motion som kräver omedelbart instiftande av aborträtt om kvinnans liv är i fara. 20 parlamentsledamöter röstade för och 109 emot.
Trots att Labour, som sitter i rege­ringen, försöker framställa sig som moderna i den här frågan röstar de alltså emot.

Rita Harrold är ansvarig för den aborträttskampanj som Socialist Party nu lanserar:
– Ingenstans i världen hindrar abortlagar kvinnor från att göra ­aborter. Här är inte så många kvinnor som skadas eller dör av illegala aborter, detta för att vi alltid har rest över sundet i dessa situationer. 150 000 kvinnor har åkt till Storbritannien för abort sedan 1980. Därtill kommer alla som rest till andra länder eller som har uppgivit till klinikerna i England att de bor där.
– Nu ökar ändå riskerna eftersom den ekonomiska krisen gör att färre har råd att åka över. Det kan ju ­kosta 600 till 1 500 euro (5 200 till 12 900 kronor) inklusive hotellrum. Istället beställer fler hem abortpiller på ­nätet för att genomföra det på egen hand, vilket kan vara skadligt utan läkar­hjälp.

Varför tror du att en ny abortrörelse startar just nu?
– Dels för att krisen gör att abort­resor utomlands har blivit en större börda. För asylsökande och pappers­lösa är det för övrigt inte alls möjligt att resa. Dels för att kyrkan inte har samma grepp över unga som förut. Kyrkan kontrollerar fortfarande majoriteten av skolorna, men när det gäller moral har kyrkan tappat ordentligt i auktoritet, inte minst i och med alla pedofilskandaler. Fortfaran­de låter biskopar hålla pedofilanklagade gömda undan rättvisan.
– Tjejer i min ålder var inte med under X case och har inga illusioner om att bara man väntar kommer nog den där lagen någon gång. De inser att de måste börja agera själva nu. Man märker också förändringens vindar bland högern. Pro Life-grupperna är inte alls lika aggressiva. Förr var det inte ovanligt att de gick till ­fysisk attack mot aborträttsförespråkare – idag ligger de lågt.

Vad är nästa steg i kampen?
– Vi har inga illusioner om att fackföreningarna skulle agera även om vi kommer att pressa dem. De har aldrig gjort något i den här frågan. Socialist Party inser att ingenting kommer gratis. De aborträtter som vunnits över världen har krävt massiv kvinnokamp understödd av klasskampen. Vi kommer att gå ut till alla nya som vill aktivera sig med uppmaningen att sätta upp kampanjgrupper i bostadsområden och på skolor och universitet.

– I november kommer en statlig utredning att presentera ett förslag hur/ om den mycket begränsade lagstiftningen ska införas – då blir det nya protester för full aborträtt.
– Abortrörelsen måste kopplas samman med bredare kamp. Regeringen för, med stöd av EU och IMF, en hänsynslös politik riktad direkt mot kvinnor och låginkomsttagare. Det har skurits ner på barnomsorg och stöd till ensamstående föräldrar i de senaste budgetarna. Nu hotas 30 000 jobb i offentliga sektorn och flerbarnstillägget i barnbidraget ska tas bort – det är sådant hyckleri från politiker som påstår att de är emot aborträtt för barnens skull, avslutar Rita.
Att det finns stor potential för socialistisk kvinnokamp visade sig redan på ett möte i frågan samma kväll som intervjun gjordes. 40 nya personer kom till mötet och alla skrev upp sig för fortsatt aktivitet.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!