Irlands arbetarklass säkrade Ja-segern

2015-07-29 09:52:30

foto: Natalia Medina
Laura Fitzgerald gästar Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger.

I maj i år vann hbtq-rörelsen en viktig seger i Irland. Majoriteten av befolkningen röstade ja för att samkönade par ska ha lika rätt till äktenskap som andra. Offensiv träffar Laura Fitzgerald, aktiv i rörelsen i Irland och medlem i Socialist Party (CWI Irland), för en intervju.

–Just nu upplever vi en historisk seger för hbtq-kampen i Irland sedan i maj då 62 procent röstade ja för äktenskap på lika villkor. Det här är ett steg i rätt riktning för att nå hbtq-rättigheter.
Laura Fitzgerald förklarar att det var i arbetarområden där de flesta ja-rösterna kom ifrån, med mellan 80-90 procent i vissa av dessa områden som röstade Ja.

Laura är själv aktiv i Socialist Party i Irland och frågan är vilken roll ett aktivt socialistiskt parti kan spela i sådana rörelsen samt vad de har uträttat.
– Socialist Party är en del av Anti Austerity Alliance (val­samarbetet Antiåtstramnings­alliansen), vilken är en ny politisk kraft inom arbetarrörelsen. Genom alliansen har vi lyft parollen ”Diskriminering förstör liv – rösta ja!”. Vi var den enda kraften i hela landet som verkligen förklarade betydelsen och vikten av folkomröstningen och vi har fått stort stöd från hbtq-rörelsen och andra.
– Socialist Party har arbetat för att aktivera flera i rörelsen genom att delta i debatter och diskussioner. Vi har även förklarat att det här är en del av en bredare kamp för jämlikhet och frihet.

I Irland har den katolska kyrkan fortfarande kontrollen över bland många skolor och därmed även ungas lärande, berättar Laura. En bra undervisning med genusvetenskap och sexualundervisning kan därför inte garanteras. Det råder en utbredd mobbning mot unga hbtq-personer. Självskadebeteende, hemlöshet och självmord är vanligare bland unga hbtq-personer jämfört med andra.

Vilket är nästa steg i kampen för hbtq-rättigheter i Irland?
– Frågan om aborträtten är en aktuell fråga som inte är direkt kopplad till hbtq-rörelsen men de hör ändå ihop. Katolska kyrkan har mobiliserat även mot abort­rätten, berättar Laura.
– Det finns ett stort behov av solidaritet i Irland nu. Kvinnokampen och hbtq-kampen behöver gå samman för att stå starka i kampen för sexuell frigörelse för alla, för att separera kyrkan och staten och få igenom folkomröstning om aborträtten.

Laura Fitzgerald kommer till Rättvisepartiet Socialisternas sommarläger den 6-9 augusti. Där kommer deltagarna att få höra mer om och diskutera situationen i Irland och de massrörelser som pågår där. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!