Irlands regering stoppar folkomröstning för abort

2016-11-03 16:28:55

foto: William Murphy / Flickr CC
Savita Halappanavar dog efter att hon hade nekats abort. Tiotusentals samlades i protester bara dagar senare.

Nästan 75 procent av den irländska befolkningen vill tillåta abort på Irland. Ändå är abortmotståndet starkt, med uppbackning från den katolska kyrkan och staten.

En opinionsundersökning som genomfördes i oktober visar att närmare tre fjärdedelar av den irländska befolkningen vill upphäva det åttonde tillägget i grundlagen (8th Amendment) som förbjuder abort på Irland. 

Men trots att abortmotståndarna är i övervägande minoritet gör de sina röster hörda och backas upp av den katolska kyrkan som fortfarande har stor makt i landet. 

I slutet av september marscherade tusentals personer genom Dublin och i 20 andra städer runtom i världen i protest mot Irlands abortlagstiftning med kravet att det åttonde tillägget ska upphävas. Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i Irland, Socialist Party, deltar och spelar en ledande roll i aborträtts­kampen i landet.

Istället för en folkomröstning utsåg regeringen ett medborgarråd  tidigare i år som ska diskutera abortlagstiftningen och därefter lämna rekommendationer till regeringen för en ny lagstiftning. Det här har varit ett sätt för regeringen att skjuta ansvaret ifrån sig.

De 99 deltagarna är slumpmässigt valda för att representera väljarna i fråga om bostadsort, kön och ålder. Medborgarrådets rekommendationer kommer att framföras till parlamentet och senaten som nästa år kommer att ta ställning.

Om 75 procent av befolkningen vill förändra abortlagstiftningen borde det bli en förändring som rekommenderas till beslutsfattarna, men i slutändan behöver inte politikerna lyssna på dem, och det är inte säkert att det leder till någon förändring.

Den 25 oktober var det meningen att parlamentet skulle besluta om en folkomröstning om abortlagen, men regeringen blockerade frågan från dagordningen och skyllde på att medborgarrådet måste få bli klart innan en eventuell folkomröstning. Det blir tidigast år 2018.

En ny våg av protester mot de strikta abortlagarna även i Nordirland har vuxit fram, där kvinnor bland annat sväljer abortpiller framför poliser. Nordirland har, till skillnad från resten av Storbritannien, också en mycket strikt abortlagstiftning som liknar den i södra Irland. Abort tillåts enbart då kvinnans liv är i fara. Detta leder till att många kvinnor beställer abortpiller via internet och tar dem själva hemma. För att assistera kvinnor som behöver en abort bistår nätverket Women on Web med läkarkontakt över internet.

Tar man rätt abortpiller är de säkra att använda, men som efter alla medicinska ingrepp finns det risker för komplikationer och då är det nödvändigt att en kvinna kan få vård utan att riskera att bli gripen av polis.

En nordirländsk kvinna som själv har tagit abortpiller har polisanmälts och åtalats. Detta efter att ha sökt läkarvård, troligtvis på grund av komplikationer efter att hon hade tagit tabletter för att framkalla en abort.

Hälsodepartementet har tidigare i år beslutat att vårdpersonal har ett ansvar inför lagen att anmäla till polisen om det finns misstanke att en patient själv genomfört en abort. Detta leder till en ökad risk för kvinnorna som själva gör abort och inte vågar söka vård efteråt.

Abortfrågan handlar om kvinnors rätt till sina egna kroppar och rätt till hälsa samt ett bra liv. Att abort fortfarande är förbjudet visar både på starka, bakåtsträvande element i samhället, som bland annat kyrkan, men även på en ovilja att ge kvinnor makten att själva bestämma över sina kroppar och sina liv. 

Nu gäller det att föra kampen till nästa nivå i Irland och Nordirland, med krav på fri och laglig abort för alla kvinnor och kvinnors rätt till sina egna kroppar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!