Irlands regering struntar i abortfrågan

2016-06-14 13:22:10

foto: Sandra / Flickr CC
Den intensiva kampen för rätten till abort har tvingat regeringen att nämna frågan, men trycket underifrån måste upprätthållas för att nå en verklig förändring.

Den nya irländska regeringen tar inte frågan om att upphäva abortförbudet på allvar. Istället vill man införa en nationell medborgardialog för att slippa ta ansvar.

I det 160-sidiga regeringsprogrammet nämns inte abort­rätten förrän på sida 158. Bara det är en indikator på hur oviktig den nya regeringen bestående av Fine Gael och oberoende ledamöter finner frågan om abort.

På Irland är aborträtten såpass begränsad i grundlagen att den knappt existerar. År 2012 gjordes ett tillägg i lagen för att göra abort möjligt om det finns fara för kvinnans liv. Lagändringen skedde till följd av att en kvinna dog av blodförgiftning efter att hon hade nekats abort, trots att hennes foster aldrig skulle ha överlevt graviditeten. 

Tillägget har visat sig vara i princip verkningslöst då det är upp till läkare att bedöma om kvinnan ska få tillgång till abort.

Trots att runt 80 procent stödjer kravet på folkomröstning för att riva upp den del av lagen som förbjuder abort (The 8th Amendment) är det bara Anti-Austerity Alliance/People Before Profit (vilka Rättvisepartiet Socialisternas irländska systerparti Socialist Party är en del av) och några oberoende ledamöter i parlamentet som stödjer rätten till abort.

Att upphäva abortförbudet har blivit en nyckelfråga bland Irlands unga, men även en majoritet av hela befolkningen, oavsett område eller ålder, vill folkomrösta mot förbudet.

Det irländska politiska etablissemanget är särskilt föråldrat och har klängt sig fast vid den katolska kyrkan ända sedan statens grundande. Fortfarande sänds böneutrop två gånger om dagen i den statliga tv-kanalen och parlamentet har en öppen bönestund varje dag.

Även om kyrkan har en försvagad position kontrollerar den fortfarande utbildning, vård och andra delar av samhället som har med människors liv att göra.

Att de två traditionella högerpartierna, Fianna Fáil och Fine Gael, har varit motsträviga till att ens diskutera aborträtten är kanske inte så förvånande. Labourpartiet sade inför valet i februari i år att man i valmanifestet skulle vara tydlig med att man ville upphäva abortförbudet. Detta är samma Labour som satt i regeringen mandatperioden innan och då inte lyfte ett finger för aborträtten. Att Sinn Féin, som utger sig för att vara ett sorts vänsterparti, inte tar tydlig ställning för aborträtten är desto mer anmärkningsvärt och provocerande.

Det är de mest utsatta kvinnorna som drabbas hårdast av abortförbudet. Att aborter ändå genomförs trots förbud är inget unikt för Irland, utan något som kan ses världen över. Den irländska möjligheten till abort har endast exporterats, då tiotusentals kvinnor varje år åker till Storbritannien för att få de utförda. Det är något som kostar pengar och som därmed inte är tillgängligt för alla, utan bara för de som har råd.

Inte heller kvinnor som ännu saknar uppehållstillstånd på Irland har möjligheten att resa.

Det är trycket från flera organisationer och kvinnokämpar som har lett till att regeringen överhuvudtaget nämner frågan om abort. Men deras förslag på en medborgardialog är långt ifrån tillräckligt och bara ett sätt att ducka från att behöva vara ansvarig.

– ­För det första bör vi vara på det klara med att en ”medborgardialog” är ett odemokratiskt knep som flyttar ansvaret från de folkvalda. Hur kommer ett representativt urval av vanliga medborgare att göras? Kommer dialogen att bestå av en majoritet kvinnor i fertil ålder? Kommer den katolska kyrkan att vara representerad? Kommer beslut att följas av regeringen eller helt enkelt ignoreras som andra rekommenderande samlingar har blivit? Och varför kallas det för en ”medborgardialog” när denna fråga påverkar icke-medborgare akut? undrar Ruth Coppinger, parlamentsledamot för Socialist Party.

Socialist Party har länge kämpat för rätten till abort samt den irländska statens frigörande från den katolska kyrkan och var 2012 med och tog initiativet till organisationen ROSA (for Reproductive rights, against Oppression, Sexism and Austerity). ROSA är nu en aktiv och drivande del i kampen för rätten till abort och för kvinnors rätt till sina kroppar.

Om pressen på regeringen från protester, demonstrationer och annan form av kamp blir tillräckligt hård kommer det att kunna tvinga igenom en förändring, likt den kamp som har utkämpats mot vattenavgifterna som fick den förra regeringen på fall och som drev igenom avgiftens, i alla fall tillfälliga, avskaffande. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!