IS-attack mot Kobanê

2015-07-01 13:33:48

foto: Robert Bielecki
Stöddemonstrationer ägde rum runtom i världen, bland annat i Stockholm.

Den kurdiska gränsstaden Kobanê har på nytt attackerats av den så kallade Islamiska staten (IS). Över 220 människor har mördats i den värsta massakern sedan kantonen befriades av de kurdiska försvarsstyrkorna YPJ/YPG, det styrande vänsterpartiet PYD:s väpnade gren.

IS tog sig in i Kobanê med hjälp av de turkiska gränsvakterna utklädda till YPG-soldater. De gick från hus till hus och mördade familjer, spred sedan ut sig och genomförde självmordsbombningar för att uppnå största möjliga förödelse.

En av måltavlorna var Läkare utan gränsers mottagning där majoriteten av dödsoffren var barn.

Kobanê belägrades av IS under flera månader i höstas, men drevs ut av en massiv folkbeväpning av tiotusentals som anslöt till försvaret mot islamisterna.

Sedan Kobanê besegrade IS har det självständiga västra Kurdistan, Rojava, nått stora framgångar som har pressat tillbaka IS.

När blickarna riktades mot Turkiet för att ha släppt igenom IS-terrorister gick Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, ut och konstaterade att Turkiet aldrig kommer att tillåta kurderna att bilda en kurdisk stat i Rojava. 

Erdoğan och den turkiska härskande klassen är rädda för att ett självständigt Rojava ska ge inspiration till kurderna i det av Turkiet ockuperade norra Kurdistan, Bakur. Denna rädsla har fördjupats efter det prokurdiska vänsterpartiet HDP:s valframgångar i det turkiska parlamentsvalet den 7 juni. HDP fick i vissa av de kurdiska områdena 80 procent av rösterna.

Återuppbyggnaden av Kobanê och dess försvar fortsätter under svåra omständigheter och behöver den internationella arbetarrörelsens stöd. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!