Isarna smälter

2009-04-15 19:44:07
Forskarna tror att isytan på Arktis sommaren 2007 var mindre än på tusentals, kanske miljontals, år och fruktar att den är helt borta på somrarna om 10-30 år.

Två tredjedelar av antalet isbjörnar kommer att försvinna till år 2050 och 12 av 17 pingvinarter minskar mycket snabbt.
Smältande isar får även fruktansvärda konsekvenser för de människor som är beroende av havsisen för att kunna jaga och fiska. Havsytan höjs allt snabbare när glaciärer smälter och haven hotar att utplåna hela önationer.
Uppvärmningen ökar ännu mer när vattnet absorberar solljuset istället för att som isarna reflektera bort det, permafrosten börjar tina och frigör metangas, vi får fler skogsbränder i Amazonas och snart är klimatkaoset bortom vår kontroll.

Utsläppen måste börja minska nu. Vi kan inte vänta på att de kapitalistis­ka stater och företag som idag slåss om naturresurserna under den smältande isen ska agera.
Vi måste själva vara beredda att minska vår bilkörning, flygresor, köttkonsumtion med mera, men samtidigt kräva radikala åtgärder för att un- derlätta en sådan livsstilsomläggning.
Vi måste ta makten över industrin, ställa om produktionen av bilar till i det närmaste koldioxidneutrala transportmedel, som även kan ersätta en stor del av flyget, för klimatet, men även för att rädda jobben ur en döen­de industri.
Vi måste också ta kontrollen över det som egentligen redan är vårt, nämligen statligt ägda Vattenfall, som belönar vd:ns satsningar på fossila bränslen med en lönehöjning på 3,4 miljoner kronor (2008).

Här måste vi kräva en fullständig avveckling av kolkraftverken, som står för långt större klimatpåverkan än Sveriges alla utsläpp tillsammans, och ersätta dem med förnyelsebar en­ergi.

Per Tjäder

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!