Iskallt budskap från Trump & Co

2018-01-09 22:52:01

foto: Gage Skidmore Flickr CC.jpg


Att även USA:s president Donald Trump säger sig ha känt av den extremt hårda vintern som frusit östra USA till is har fått presidenten och andra klimatförnekare att på nytt avfärda den globala uppvärmningen som en myt och konspiration.

”Vi kunde ha nytta av lite av den där gamla goda globala uppvärmningen som vårt land, men inga andra länder, skulle betala biljoner dollar för att skydda sig emot”, twittrade han raljant från sin semester i Florida strax innan nyår och uppmanade alla att klä sig varmt.
Trump, som tidigare har avfärdat den globala uppvärmningen som ett dyrt påhitt för att straffa USA och ibland även som en del i en kinesiskt konspiration för att konkurrera ut den amerikanska kapitalismen, twittrade sitt hånfulla budskap, samtidigt som amerikanska rymdmyndigheten NASA menade att en enad forskarkår – 97 procent av alla forskare – är överens om att den globala uppvärmningen är en följd av mänsklig aktivitet.
Trots att 2017 inte var ett El Niño-år som 2015 och 2016 blev fjolåret sannolikt det näst varmaste året hittills och världen är redan 1,2 grader varmare än före industrialismen och kapitalismens genombrott, slog NASA fast.
Det är också värt att påminna om att 2017 års första halva i USA var ett av de varmaste någonsin och att årets sommar i Kalifornien sannolikt var den varmaste i delstatens historia. I San Fransisco uppmättes den högsta temperaturen någonsin – 41 grader. Och aldrig någonsin har USA drabbats av så många allvarliga väderrelaterade katastrofer som under 2017.

Men vetenskap och forskning biter inte på Trump och klicken runt honom. Inte heller fakta och verklighet. Mitt under de orkanstormar som ödelade delar av USA och inte minst Centralamerika och Karibien försökte dessa klimatförnekare bannlysa all diskussion om den globala uppvärmningen, klimatförändringarna och dess påverkan på det extrema vädret.
Trumpadministrationens svar på orkanstormarna var att satsa ännu mer på kol och olja samt riva upp det tidigare beslutet om att klassa den globala uppvärmningen som en nationell säkerhetsrisk.
I Vita Husets senaste National Security Strategy report, som är 56-sidor lång, nämns ordet klimat bara fyra gånger varav tre gäller affärsklimatetet och endast en miljön. Vidare kommentarer är överflödiga, som det brukar heta. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!