Island: Kvinnor i strejk för jämställda löner

2010-11-03 11:44:06
Måndagen den 25 oktober lämnade Islands kvinnor sina arbetsplatser för att gemensamt inta gatorna i en manifestation för jämställda löner.

Strejken inleddes klockan 14.25. Symboliken med att lämna arbetsplatsen vid just denna tidpunkt är att i förhållande till männens löner är det då kvinnorna skulle sluta om de hade fått lika mycket i lönekuver­ten.
Strejken följdes av massiva demonstrationer över hela Island, troligen de största sedan regeringen fälldes till följd av den ekonomiska krisen.

Den första kvinnostrejken för lika lön organiserades 1975. Då deltog 90 procent av landets arbetande kvinnor i strejken, som pågick en hel dag. Även hemmafruarna lämnade sina sysslor i protest mot diskrimineringen.
Än idag tjänar kvinnor på Island endast 64 procent av männens löner.
Inte ser det mycket bättre ut i Sverige. Här tjänar kvinnor fortfarande bara 84 procent av männens löner. Ännu lägre blir det om man räknar om allt till heltid.
Kvinnorna på Island visar vägen. Arbetarkvinnorna visar på klassens styrka genom att använda sig av strejkvapnet.

Om kvinnor i Sverige skulle följa exemplet från Island skulle de gå hem en timme och en kvart tidigare varje dag.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!