Island: Protest mot Nato-möte

2009-01-30 10:03:30
I onsdags, den 28 januari, hölls ett NATO-cocktailparty på Hilton Nordica i Reykjavik pa Island. De krigskriminella försökte in i det sista hålla sin mingelplats hemlig för att slippa protester, vilket försvårade för demonstranter att mobilisera.

Men sent på eftermiddagen gick ett meddelande om demonstration ut, protesten skulle samlas 18.30. Redan en timma innan hade de första demonstranterna anlänt med skramlande kastruller och plakat med texten "Nej till NATO" och "NATO mördare" samt regnbågsfärgade fredsflaggor.

När generalerna anländer för att gå in startar talkörer "NATO mordare" och ett par snöbollar ven genom luften. Polisen virrar oorganiserat runt i panik för att se var snöbollarna kastas ifran. Efter detta fortsätter demonstrationen lugnt en bra tag.

Ett sextiotal maskerade poliser vaktar mötet och det är uppenbart att ju längre tiden går och ju kallare det blir desto mer vill polisen gripa in men de har inte fått en anledning till att göra det. När en ung kille efter några timmar tänder eld på en NATO-flagga ser polisen sin chans, de rusar våldsamt in och rycker flaggan ur händerna på killen. En man springer då fram och tar tillbaka den, tumult uppstår och två omhändertas.

Polisen överreagerar och det är uppenbart att folk blir provocerade, men det besvaras inte på annat sätt än att några snöbollar kastas. Efter ytterligare någon timma har protesten krympt till ett sextiotal som förvirrar polisen när de går runt till hotellets baksida. Där ropas talkörer mot cocktailpartyt och snöbollar kastas på rutorna. En polisman som agerat hotfullt tidigare springer in med vevande batong, nu slår demonstranterna tillbaka för första gangen. Fler poliser anländer med dragna batonger och en omhändertas. Provokativt går polisen runt och fotar alla som deltar. En man säger till Offensiv: ”oavsett hur provocerade polisen blir av snöbollar väger de lätt i förhållande till NATO:s bomber”.

Detta var en liten demonstration, men med deltagare i alla åldrar, unga, gamla, barn som visar att krigsmotståndet fortfarande lever på Island. Hade inte mötet hemlighållits hade demonstrationen varit betydligt större.

Kristofer Lundberg i Reykjavik

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!