Island: Studenter demonstrerar

2009-01-30 12:14:42

foto: Kristofer Lundberg


Torsdag den 29 januari tågade Róskva röda studenter från Isländska universitetet till Alltinget för att försäkra en kommande regering om att studenterna är beredda på att kämpa för sina rättigheter. De överlämnade en kravlista, samma krav som den fällda regeringen fick i december då studenterna protesterade mot nedskärningarna.

Diskussionerna om att formera en ny regering mellan Gröna vänsterpartiet och socialdemokraterna, som ska styra fram till nyvalet i vår, hade pågått sedan tidig morgon i parlamentshuset. Socialdemokraterna hade meddelat att det nu inte fanns några avgörande frågor kvar att diskutera och att mötet gått bra. Det var nu ett perfekt tillfälle för studenterna att resa sina krav.

Med en röd banderoll i täten, med texten "Utbildning först", röda fanor, trummor och plakat marscherade de bestämt till Alltinget. På ett av studenternas plakat syns texten "Med utbildning bygger vi landet". Detta är en kritik mot såväl polismakten som regeringen, på polisens vapensköld finns texten "Med lag bygger vi landet". Detta är en polismakt som blivit hårt kritiserad av massrörelsen som har rest frågan om behovet av en ny polisapparat. Med talkörer som utbildning är makt, stördes politikernas möte.

– Vi är här för att försäkra oss om att politikerna inte glömmer bort oss, att när de förhandlar där inne ska de veta att vi har våra krav. Vi vill sätta utbildningen på agendan. Utbildning är viktigt för hela samhället, vi behöver utbildningen, samhället behöver utbildade. Det är vi unga som ska bygga upp det har samhället som de raserat, säger Bergpora Snabjörnsdottir till Offensiv.

– Vi vill påminna en eventuell ny regering om att landets framtid vilar i våra händer. Vi vill ha en utbildning som vi förtjänar, säger Anna Finnborgadottir.


– Vi vill ha en första klassens utbildning, vi är den generation ska bygga samhället. Här är vi glöm inte det, säger Bergpora Benediktsdottir.

Kristofer Lundberg i Reykjavik

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!